Κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα λόγω οικονομικής κρίσης -3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι

Κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα λόγω οικονομικής κρίσης -3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι

Η Υγεία των Ελλήνων αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ημερίδα με θέμα τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στην Ελλάδα και η Οικονομική Κρίση, που οργάνωσαν το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χεϊβεν (New Haven).

Σύμφωνα με τους ειδικούς 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο κ. Παραβάντη, οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του ‘60. Η διατροφή τότε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση λαχανικών και ελαιολάδου και, περιστασιακά στο κρέας, ενώ σήμερα η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά 260%.

Πολλοί  Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με την έλευση της οικονομικής κρίσης.

Όπως ανέφερε, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, οι Έλληνες δεν επέστρεψαν στη παραδοσιακή τους διατροφή αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, έχουν στραφεί στα fast food, ξοδεύοντας μάλιστα 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τέτοια τρόφιμα.

Επιπλέον, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια αγορά με φτηνά και κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα τα οποία παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας και συχνά προωθούνται ως «παραδοσιακά» προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι ειδικοί παραδέχθηκαν ότι η διατροφή σε ό,τι αφορά τη πρόληψη και την παχυσαρκία είναι η τελευταία προτεραιότητα του κράτους, παρ’ όλο που όπως είπαν, έχει δυστυχώς αποδειχθεί ότι η οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών αυξάνεται συνέχεια.