Καλές προοπτικές για το ελληνικό κρασί στη Ν. Κορέα

Καλές προοπτικές για το ελληνικό κρασί στη Ν. Κορέα

Το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού στην κορεατική αγορά ήταν μόλις 5 χιλ. δολάρια και ουσιαστικά δεν υπήρχαν ελληνικά κρασιά στην αγορά. Όμως, το 2015 οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών αυξήθηκαν σε 68 χιλ. δολάρια. Για το 2016 οι εξαγωγές στους 4 πρώτους μήνες αυξήθηκαν κατακόρυφα και έφτασαν ήδη τα 47 χιλ δολάρια, με κατακόρυφη αύξηση 407%.

Αν και τα νούμερα είναι όντως μικρά, η παρουσία 15 ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά, έστω και με συμβολικά ακόμη επίπεδα πωλήσεων, δείχνει να υπάρχουν θετικές προοπτικές στον κλάδο.

Τα ελληνικά κρασιά πωλούνται αποκλειστικά από δύο μόνο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εισάγουν κρασιά άλλων χωρών.

Δυστυχώς, οι Κορεάτες δεν ξέρουν καν ότι η χώρα μας παράγει κρασί αλλά ήρθε ο καιρός να γίνει γνωστό το ποιοτικό ελληνικό κρασί και στη χώρα αυτή.

Αν αναλογιστούμε ότι η κορεατική αγορά κρασιού είναι της τάξεως των 200 εκατ. με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στην κατανάλωση κρασιού – το κρασί αποτελεί μόλις το 1,8 % της αγοράς οινοπνευματωδών – και με έντονο το ενδιαφέρον για κατανάλωση οίνου κυρίως μεταξύ των νέων ηλικιών, οι προοπτικές των κρασιών μας στη Ν. Κορέα είναι σημαντικές.