Καλή η φετινή χρονιά για λάδι και βρώσιμες ελιές

Καλή η φετινή χρονιά για λάδι και βρώσιμες ελιές

Σαφώς καλύτερη εικόνα σε σχέση με την περσινή, καταστροφική για τους παραγωγούς και το εισόδημά τους εμφανίζει -με τα τωρινά δεδομένα- η σαιζόν στο λάδι και τις ελιές.

Μετά από την καταστροφική –λόγω ακαρπίας- περσινή σαιζόν, όπου κατά δήλωση αρκετών προέδρων συνεταιρισμών στο paseges.gr η πτώση στις παραλαβές άγγιξε το 80-90% σε σύγκριση με την απόδοση του 2012, τα δεδομένα φέτος αλλάζουν υπέρ των ελαιοπαραγωγών.

Στις περισσότερες περιοχές ο καιρός ευνόησε τα δέντρα και τον καρπό, ενώ ο δάκος μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Βεβαίως οι ψεκασμοί για την καταπολέμησή του συνεχίζονται ακόμη και σήμερα και μάλιστα όπως τονίζουν στο paseges.gr «οι τελευταίοι αυτοί ψέκασμοί είναι και οι πιο κρίσιμοι».

Ανά την Ελλάδα πάντως η εικόνα διαφοροποιείται.

Πιο αναλυτικά, «στην Κρήτη, υπάρχουν ελαιώνες», σημειώνει στο paseges.gr το μέλος ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργος Γωνιωτάκης, «που η παραγωγή είναι στο 100% πάνω σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, υπάρχουν εκμεταλλεύσεις που έχουν κρατήσει μεν καρπό, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο προαναφέραμε. Πάντως το πρόσημο είναι σαφώς θετικό».

Σύμφωνα με άλλους συνεταιριστές, από το Ηράκλειο της Κρήτης, προβλέπεται αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι της τάξης του 60-70%.

Λέσβος

Προβληματική, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, χαρακτηρίζει την παραγωγή ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου και μέλος στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, Αλ. Γιαζιτζόγλου. Μάλιστα δεν διστάζει να προβλέψει πως η παραγωγή σε λάδι δεν θα ξεπεράσει τις 7-8 χιλιάδες τόνους.

Μεσσηνία

Καλή χρονιά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, προβλέπει, για τη Μεσσηνία, το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, Βασίλης Κοζομπόλης, σύμφωνα με τον οποίο οι ελαιώνες έχουν καρπό τουλάχιστον σε ποσοστό 70-80% από μια τέλεια χρονιά.

Παρτάταση συμφωνίας για λάδι και ελιές

Εν τω μεταξύ σε διεθνές επίπεδο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε την παράταση κατά ένα έτος της ισχύουσας συμφωνίας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014.

Με το έγγραφο το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις εξ ονόματος της Ένωσης με σκοπό τη σύναψη νέας διεθνούς συμφωνίας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές.

«Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΔΣΕ για μια νέα συμφωνία βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι πλέον βέβαιο ότι είναι αδύνατον να τηρηθεί η ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2014 για τη σύναψη συμφωνίας. Ως εκ τούτου, είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να διασφαλίσει την παράταση της ισχύουσας συμφωνίας. Η παράταση της ισχύουσας συμφωνίας διαχωρίζεται από τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας. Ως εκ τούτου, η Ένωση θα πρέπει να ζητήσει παράταση κατά ένα έτος της ισχύουσας συμφωνίας και να ψηφίσει υπέρ αυτής της παράτασης, εφόσον προταθεί τούτο στο συμβούλιο των μελών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Ε.Ε.

Αλέξανδρος Μπίκας, ΠΑΣΕΓΕΣ