Οι τιμές φαίνεται να κυμαίνονται στα περσυνό επίπεδο χωρίς μεγάλες αξιόλογες μεταβολές, αν και παραδοσιακά το εμπόριο τις συμπιέζει...

Νεμέα: Μία καλή χρονιά τρύγου

Ο χειμώνας στην περιοχή της Νεμέας ήταν ήπιος, χωρίς όμως πολλές βροχές. Χαρακτηριστικό της Άνοιξης ήταν οι δροσερές νύχτες και οι σχετικά ζεστές μέρες και πάλι όμως έλειψαν οι βροχές. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος δεν είχαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (έλλειψη καύσωνα), ενώ τον Αύγουστο παρατηρήθηκαν ελάχιστες μέρες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως καύσωνας. Γενικά το καλοκαίρι ήταν πιο δροσερό από το περσινό, αλλά με παντελή έλλειψη βροχών.

Ενώ οι θερμοκρασίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν ιδανικές για την ανάπτυξη της αμπέλου και την ωρίμαση των σταφυλιών (με αποτέλεσμα την καλή συγκέντρωση ανθοκυανών και την καλή ανάπτυξη του χρώματος), η έλλειψη νερού (σε συνδυασμό με το μεγάλο φορτίο ανά πρέμνο που παρατηρήθηκε φέτος) ήταν καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της ωρίμασης με χαρακτηριστικά την ελαφρώς χαμηλότερη ζακχαροπεριεκτικότητα σε σχέση με πέρυσι και την ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα πολυφαινολών (κυρίως τανίνες).

Κατά την διάρκεια του τρύγου δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα από βροχοπτώσεις. Δυο ασθενείς βροχές στα μέσα Σεπτεμβρίου δεν επηρέασαν την ωρίμαση και την υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθούν ασθένειες, γεγονός που ισχύει και για το προηγούμενο διάστημα.

Ο αναμενόμενος όγκος παραγωγής θα είναι αυξημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά η τελική εκτίμηση διίσταται.

Τέλος οι τιμές φαίνεται να κυμαίνονται στα περσυνό επίπεδο χωρίς μεγάλες αξιόλογες μεταβολές, αν και παραδοσιακά το εμπόριο τις συμπιέζει προς τα κάτω.