Καλιφόρνια: Χωρίς νερό κάτοικοι και γεωργικές εκτάσεις

Για πρώτη φορά στα χρονικά οι αρχές της Καλιφόρνια διέκοψαν τη διοχέτευση νερού στους παρόχους, οι οποίοι εξυπηρετούν 25 εκατομμύρια πολίτες και τεράστιες αγροτικές εκτάσεις. Η απόφαση ελήφθη εν μέσω παρατεταμένης ξηρασίας και θα επαναξιολογείται σε μηνιαία βάση έως ότου η κατάσταση εξομαλυνθεί.

Η στάθμη στις δεξαμενές πόσιμου νερού της πολιτείας έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι μετεωρολόγοι δεν προβλέπουν υποχώρηση των φαινομένων στο άμεσο μέλλον, προειδοποιώντας μάλιστα ότι το 2014 είναι πιθανό να μείνει στην ιστορία ως η ξηρότερη χρονιά για την Καλιφόρνια, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

Είναι η πρώτη φορά στα 54 χρόνια λειτουργίας του που το State Water Project της υπηρεσίας υδάτινων πόρων διακόπτει την παροχή νερού και στους 29 παρόχους, από τους οποίους εξαρτώνται τα δύο τρίτα των κατοίκων της πολιτείας.

Σύμφωνα με το διευθυντή της υπηρεσίας, το ελάχιστο νερό που έχει απομείνει πρέπει να χρησιμοποιηθεί «με τη μεγαλύτερη δυνατή σωφροσύνη. Πάντοτε η δημόσια υγεία και ασφάλεια θα αποτελούν βασική προτεραιότητά μας και θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες όσο καλύτερα μπορούμε».

Οι αρχές τόνισαν ότι, αν και σταματούν να διοχετεύουν νερό από τις δικές τους δεξαμενές, οι βρύσες δεν θα «στερέψουν», καθώς οι πάροχοι διαθέτουν εναλλακτικές πηγές. Ένας από αυτούς διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι τα αποθέματά του επαρκούν έως το τέλος του έτους, ενώ και η υπηρεσία υδάτινων πόρων επεσήμανε στην ανακοίνωσή της ότι, στο χειρότερο σενάριο, βυτιοφόρα θα αναλάβουν τη διανομή πόσιμου νερού σε κοινότητες.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας, καλώντας τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού κατά 20%.

Επιστήμονες αποδίδουν τις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες στη Δεκαετή Ταλάντωση του Ειρηνικού, ενός κύκλου που τα τελευταία χρόνια τείνει να «διώχνει» την υγρασία από την ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί σημειώνονται αυτές οι μεταβολές, αλλά όταν αρχίσουν, μπορούν να επιμείνουν για πολλά χρόνια.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ