Καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στο … σαλόνι

Καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στο … σαλόνι

Ενα αυτόνομο θερμοκήπιο εσωτερικού χώρου ανέπτυξε μια ομάδα από ευρηματικούς εφευρέτες στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Το Niwa, όπως ονομάζεται, είναι κομψό ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί στο σαλόνι και δέχεται εντολές εύκολα και γρήγορα μέσω smartphone.

Σύμφωνα με τους επινοητές του πρωτότυπου συστήματος, με τον τρόπο αυτόν οι κάτοχοι του Niwa θα είναι σε θέση να καλλιεργούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά χωρίς να χρειάζεται να διαθέτουν κήπο.

To hi-tech θερμοκήπιο αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο υδροπονικό σύστημα: είναι εξοπλισμένο με υπερευαίσθητους αισθητήρες και ειδικούς ενεργοποιητές με σκοπό την εξομοίωση των πραγματικών περιβαλλοντικών συνθηκών. Ο τρόπος λειτουργίας του, παιχνιδάκι! Ο χρήστης κατεβάζει το συνοδευτικό app και επιλέγει τον τύπο του φυτού που επιλέγει να καλλιεργήσει. Ενα εξειδικευμένο πρόγραμμα φορτώνεται στη συσκευή και ξεκινάει η προσαρμογή των συνθηκών στο εσωτερικό του τεχνολογικά προηγμένου θαλαμίσκου καλλιέργειας στις ανάγκες του φυτού.

Ενας ενσωματωμένος μικροεπεξεργαστής «διαβάζει» τη δίψα του φυτού και υποδεικνύει την ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του.

Στην πορεία η εφαρμογή ζητεί ενημέρωση από τον χρήστη, π.χ. αν το φυτό έχει βγάλει φύλλα κτλ. Ανάλογα με τις περαιτέρω ενημερώσεις που δίνει ο ίδιος, οι συνθήκες του θερμοκηπίου του σαλονιού προσαρμόζονται εκ νέου.

Το Niwa αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον Ιανουάριο του 2015 και η φθηνότερη εκδοχή του θα στοιχίζει περί τα 220 ευρώ.

Βενιού Ειρήνη, ΤΟ ΒΗΜΑ