Η καλλιέργεια της ροδιάς ένωσε παραγωγούς και χώρες

Η καλλιέργεια της ροδιάς ένωσε παραγωγούς και χώρες

Ηταν άνοιξη του 2011 όταν ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος υποστήριζε ενώπιον των συντοπιτών του ότι πλησιάζει μια οικονομική κρίση που θα ανατρέψει την κοινωνική δομή και ότι μόνον η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με νέους όρους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα. Τότε πολλοί τον άκουσαν με απορία, άλλοι με επιφύλαξη. Οσοι τον πίστεψαν –69 στον αριθμό τότε– αποτελούν σήμερα τον πυρήνα της εταιρείας Αλφειός-Ρόδι Α.Ε., μιας πολυσυμμετοχικής εταιρείας που αποτελείται από αγρότες και επιστήμονες.

Τους καρπούς της προσπάθειάς τους, τα ρόδια, έχουν γευθεί καταναλωτές στη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και το Βέλγιο. «Στις ΗΠΑ ήδη από το 2007 είχε ενταχθεί το ρόδι στη βιομηχανία, δημιουργήθηκαν 80 κωδικοί προϊόντων, από ουίσκι μέχρι καλλυντικά και φάρμακα», επισημαίνει ο κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας Αλφειός-Ρόδι, και περιγράφει την ανοδική πορεία της ποικιλίας wonderful, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Οι προβλέψεις του επιβεβαιώθηκαν και ως προς τα δύο σκέλη. Το επιχειρηματικό του σχέδιο είχε ως πυρήνα την ολοκληρωμένη καλλιέργεια και διαχείριση της ροδιάς στις κοιλάδες των μυθικών ποταμών Λάδωνα, Ερυμάνθου και Αλφειού στην Πελοπόννησο. Η συσπείρωση πολλών μικρών καλλιεργητών και η ενασχόληση με μια ανερχόμενη καλλιέργεια στα πρότυπα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας υπήρξαν εύστοχες. Στο εγχείρημα συμμετέχουν 207 οικογένειες-μέτοχοι, κυρίως από την Πελοπόννησο, αλλά και τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και την Ηπειρο. Οι καλλιέργειες ξεπερνούν τα 2.000 στρέμματα. «Συνδυάσαμε δύο βασικές οικονομικές αρχές: την οικονομία κλίμακας και την προστιθέμενη αξία», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «όλοι μαζί μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε στο κόστος της αγοράς δενδρυλλίων, του μισθού του γεωπόνου, της διαδικασίας πιστοποίησης, της προώθησης και σήμερα της συσκευασίας…».

Η Πελοπόννησος έως τότε δεν είχε προηγούμενο στην καλλιέργεια ροδιού, πέραν του ροδιού Ερμιόνης. «Ξέραμε τη ροδιά κυρίως ως καλλωπιστικό δένδρο, όχι ως συστηματική καλλιέργεια» σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, που εξηγεί ότι την ίδια ιδέα είχαν και αλλού στην Ελλάδα. Τα χωράφια που τέθηκαν στη διάθεση του project είχαν πορτοκαλιές ή ελιές, ορισμένα για χρόνια εγκαταλελειμμένα. «Λόγω της κρίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τις μεσαίες τάξεις αποφάσιζαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα», περιγράφει ο ίδιος. «Αντίθετα απ’ ό,τι φημολογείται, οι ροδιές είναι απαιτητική καλλιέργεια», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Αγγέλης από το Αγρίνιο, που εδώ και 8 χρόνια καλλιεργεί ρόδια. «Από τότε, όμως, που συμμετέχω στην πολυμετοχική εταιρεία, έχω γλιτώσει από τους μεσάζοντες με ό,τι αυτό συνεπάγεται», συμπληρώνει. «Μας έδιναν ελάχιστα, ενώ μονίμως έκριναν την παραγωγή μας ως γ’ διαλογής».

Οι συμμετέχοντες έχουν έναν επιπλέον λόγο να νιώθουν δικαιωμένοι. «Το business plan μας έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί και κατά 90% με ίδιους πόρους, μόνον ένα 10-15% προέρχεται από το πρόγραμμα Leader της Αναπτυξιακής Ολυμπίας».

Λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, ένα ακόμα σκέλος του σχεδίου τους πήρε σάρκα και οστά. Στο Κολίρι του Πύργου Ηλείας εγκαινιάστηκε το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας και παραγωγής φυσικού χυμού ροδιού. «Καταφέραμε χωρίς τραπεζικό δανεισμό να δημιουργήσουμε την πιο σύγχρονη στην Ευρώπη γραμμή παραγωγής φυσικού χυμού ροδιού», λέει με καμάρι ο κ. Παρασκευόπουλος και συνεχίζει εξηγώντας ότι «η μονάδα μας έχει δυνατότητα επεξεργασίας 3 τόνων ροδιού ανά ώρα».

Η καινοτομία, ωστόσο, έγκειται και στη διαδικασία κατασκευής της μονάδας, καθώς είναι προϊόν… ελληνοτουρκικής συνεργασίας. «Πριν από δύο χρόνια δώσαμε τα χέρια με τους Τούρκους, με την εταιρεία Bigtem, που εξειδικεύεται στην κατασκευή εργοστασίων στον πρωτογενή τομέα, έτσι το 80% της μονάδας κατασκευάστηκε στην Κωνσταντινούπολη και 20% στο ελληνικό της παράρτημα στην Ξάνθη», διηγείται. Ελληνες και Τούρκοι βρίσκονται για πάνω από δύο χρόνια σε ανοικτή επικοινωνία και συνεννόηση. Εκαναν πολλές δοκιμές, προσθήκες και τροποποιήσεις, «καθώς ήταν η πρώτη φορά που κατασκευάζεται ολοκληρωμένη η γραμμή παραγωγής». Η συνεργασία υπήρξε αγαστή. «Οι Τούρκοι είναι φιλότιμοι, έχουν μπερεκέτι», λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, που βλέπει τον «Αλφειό», ένα «παιδί της κρίσης», να ενηλικιώνεται…

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ