Κάλυψη των δαπανών για τη τήρηση λογιστικών βιβλίων στους αγρότες

Κάλυψη των δαπανών για τη τήρηση λογιστικών βιβλίων στους αγρότες

Τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλη Αποστόλου στο «Βήμα».

Για τη σημασία των κοινοτικών ενισχύσεων

«…Πάνω από το 50% του αγροτικού εισοδήματος προέρχεται από κοινοτικές ενισχύσεις. Ερχονται στη χώρα μας περίπου 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και ακόμη 1 δισ. για τη χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ). Πιστεύει κανείς ότι έχουμε την πολυτέλεια να “χαρίσουμε” αυτά τα ποσά στο όνομα της ιδεολογικής μας καθαρότητας;».

Για την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων/εξόδων – Τη κάλυψη των δαπανών

«…Υποχρεωτική τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από όλους τους αγρότες, από το πρώτο ευρώ, και βέβαια οι αυστηροί έλεγχοι. Μπορεί αυτό να ακούγεται γραφειοκρατικό ή να φοβίζει, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να φωτίσουμε την γκρίζα ζώνη που υπάρχει στον αγροτικό χώρο. Αρκεί να σας πω το εξής: ενώ η αξία της αγροτικής παραγωγής, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, αυτή που διακινείται με κανονικά παραστατικά και δηλώνεται δεν ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ. Στη συζήτηση που θα έχουμε τον Οκτώβρη θα στοιχειοθετήσουμε προβλέψεις δημόσιων εσόδων από την τήρηση των βιβλίων που ξεπερνούν το 1 δισ. και που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις των δανειστών για τη φορολόγηση του χώρου».

«Κατ’ αρχάς θα καλύψουμε τις δαπάνες των αγροτών για τη λογιστική τήρηση των βιβλίων. Συνεπώς ακόμη και ο μικρός ή ο νέος αγρότης δεν θα έχει καμία επιβάρυνση. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο αγρότης θα έχει κάθε λόγο να μπει σε αυτή τη διαδικασία της “λογιστικής διαφάνειας” γιατί θα έχει όφελος. Πρώτα απ’ όλα θα συμψηφίζει τον ΦΠΑ των εφοδίων που χρησιμοποιεί (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.τ.λ.), ο οποίος με την αναρρίχησή του στο 23% είναι μεγάλο κόστος. Δεύτερον, θα μπορεί να περνάει στα βιβλία όλα τα έξοδά του με αποτέλεσμα το τελικό φορολογητέο εισόδημα, τα κέρδη του δηλαδή να είναι περιορισμένα και συνεπώς, ακόμα και με υψηλό συντελεστή, η συνολική επιβάρυνσή του να είναι μικρή. Θα διεκδικήσουμε μάλιστα να εξαιρεθεί από τα έσοδα, ως ένα όριο, η κοινοτική επιδότηση και να καταχωρίζονται στα έξοδα και οι αποσβέσεις παγίων που έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν, οι τόκοι των δανείων, η αμοιβή της προσωπικής και οικογενειακής εργασίας κ.τ.λ.».

Ευνοϊκότερη φορολογία για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

«…Εχουμε επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις. Για παράδειγμα, να θεωρηθεί το ποσοστό φορολόγησης 20% και 26% που ζητείται για το 2016 και 2017 ως μεσοσταθμικό μιας ευρύτερης κλίμακας, με επιμέρους συντελεστές, όπου τα βάρη θα επωμίζονται οι έχοντες μεγαλύτερο εισόδημα. Επίσης, να εξαιρεθούν ή να υπάρξει διαφοροποίηση των επιδοτήσεων από το εισόδημα, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Να αντιμετωπίζεται το καθαρό φορολογητέο αγροτικό εισόδημα όπως και εκείνο από μισθωτή εργασία και συνεπώς να υπάρχει κάποιο αφορολόγητο. Θα δούμε και άλλα θέματα, όπως είναι η ευνοϊκότερη φορολογία για αγροτικά εισοδήματα που παράγονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές».