Καμία αύξηση στις εισαγωγές ελαιολάδου από Τυνησία

Καμία αύξηση στις εισαγωγές ελαιολάδου από Τυνησία

Οι παραγωγοί ελαιολάδου θα πρέπει να γνωρίζουν οτι ΔΕΝ έχει ληφθεί οριστική απόφαση στην Ε.Ε. για την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας με την αύξηση των εισαγωγών ελαιόλαδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΕΝ έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17 Σεπτεμβρίου 2015) περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα:

  • Την αύξηση για τα έτη 2016 και 2017 των ποσοτήτων Τυνησιακού ελαιολάδου που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητα στην Ε.Ε. κατά 35.000 τόνους το χρόνο, επιπλέον των 56.700 τόνων που προβλέπονται σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.-Τυνησίας.
  • Την κατάργηση των μηνιαίων ορίων που υπάρχουν για την εισαγωγή στην Ε.Ε. των 56.700 τόνων που ήδη προβλέπονται (δεν μπορούν, σήμερα, να εισαχθούν όλες μαζί οι ποσότητες, αλλά κατανεμημένες ανά μήνα).

Για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του τομέα Οπωροκηπευτικών στις 27 Οκτωβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία καταψήφισε, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων στην εισαγωγή των 56.700 τόνων Τυνησιακού ελαιολάδου που ήδη προβλέπονται.

Σχετικά άρθρα: