Κάμπια που τρώει κηρήθρες καταβροχθίζει και πλαστικά

Κάμπια που τρώει κηρήθρες καταβροχθίζει και πλαστικά

Ένα έντομο το οποίο τρώει με μεγάλες ταχύτητες πλαστικά υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε χωματερές και ωκεανούς, προκειμένου να μειωθούν οι όγκοι των πλαστικών αποβλήτων.

Πρόκειται για την προνύμφη του ήδη γνωστού κηρόσκορου (Galleria mellonella), μιας παρασιτικής πεταλούδας η οποία αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τους μελισσοκόμους, καθώς εισχωρεί στις κυψέλες για να εναποθέσει τα αυγά της.

Όταν ακόμη είναι σε μορφή κάμπιας (προνύμφης), το εν λόγω έντομο αποδείχθηκε -μετά από πειράματα- ότι είναι σε θέση να τρώει όχι μόνο κηρήθρες αλλά και πολυαιθυλένιο, ένα από τα πιο ανθεκτικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά διεθνώς, το οποίο χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστεί από μόνο του στη φύση.

Οι ερευνητές  παρατήρησαν ότι περίπου 100 κάμπιες κηρόσκορου κατανάλωσαν 92 μιλιγκράμ (χιλιοστόγραμμα) πλαστικού μέσα σε 12 ώρες. Σε λιγότερη από μια ώρα, τα έντομα αυτά είχαν ανοίξει τρύπες σε μια πλαστική σακούλα, ρυθμός πολύ ταχύτερος από εκείνον ορισμένων βακτηρίων, τα οποία βιοδιασπούν μεν το πλαστικό, αλλά με ταχύτητα μόνο 0,13 μιλιγκράμ τη μέρα.