Καναδάς: Η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης

Καναδάς: Η δεύτερη χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης

Νόμιμα θα μπορούν από τον Σεπτέμβριο οι Καναδοί να αγοράζουν και να κάνουν χρήση κάνναβης καθώς το κοινοβούλιο του Καναδά ενέκρινε χθες τη ψυχαγωγική χρήση της σε εθνικό επίπεδο.

Η νέα ρύθμιση ελέγχει και ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο η κάνναβη μπορεί να αναπτυχθεί, να διανεμηθεί και να πωληθεί. Ο νόμος για την κάνναβη πέρασε το τελικό εμπόδιο την Τρίτη στη Γερουσία με 52 έναντι 29 ψήφων.

Οι γερουσιαστές, βάσει του Συντάγματος δεν μπορούσαν να μην εγκρίνουν το νομοσχέδιο, αφού είχε ήδη περάσει από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές. Ωστόσο μπορούσαν να προτείνουν νέες τροποποιήσεις.

Τώρα το νομοσχέδιο μένει να πάρει τη βασιλική έγκριση, κάτι που όμως θεωρείται τυπικό.

Ο Καναδάς έτσι, γίνεται η δεύτερη χώρα σε όλο τον κόσμο, μετά την Ουρουγουάη, που νομιμοποιεί την ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση της κάνναβης στον Καναδά.

Η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε την πώληση κάνναβης για αναψυχή τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ πολλές πολιτείες των ΗΠΑ ψήφισαν επίσης για τη νομιμοποίησή της.

Η κατοχή κάνναβης αποτελούσε εγκληματική πράξη στον Καναδά από το 1923, αλλά η ιατρική της χρήση είναι νόμιμη από το 2001.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες αντιτάχθηκαν στο νέο νόμο, με την αντιπολίτευση και τις αυτόχθονες ομάδες να εκφράζουν ανησυχίες.

Το 2015, οι Καναδοί εκτιμάται ότι δαπάνησαν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά για την αγορά κάνναβης, σχεδόν όσα δίνουν και για το κρασί.

Η ελάχιστη νόμιμη ηλικία για να αγοράσει και να καταναλώσει κάποιος μαριχουάνα έχει οριστεί ομοσπονδιακά στα 18, αλλά ορισμένες επαρχίες έχουν επιλέξει να ορίσουν την ηλικία αυτή στα 19.

Πηγή:ΣΚΑΪ