Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια, γεγονός που αντανακλά τη σταδιακή μεταβολή των...

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών στον Καναδά-Ευκαιρίες ελληνικών εξαγωγών

Επιμέλεια: Σπήλιος Καταφυγιώτης

Με βάση στοιχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Τορόντο, το 19% της συνολικής αξίας του καναδικού λιανικού εμπορίου για το έτος 2012, αφορά πωλήσεις τροφίμων και ποτών (εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών). Αυτό οφείλεται στη συνεχή αύξηση στις πωλήσεις ειδών διατροφής (την εξαετία 2007-2012, σημειώθηκε αύξηση κατά 17%) ενώ αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2016.

Στο σύνολο των 20.661 καταστημάτων διανομής προϊόντων διατροφής, το 63,7% είναι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία. Το Loblaw είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Καναδά με 1.027 καταστήματα σε όλη τη χώρα και με ποσοστό 20% της συνολικής αγοράς τροφίμων και ποτών. Η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα είναι η Sobey’s, με 13% της καναδικής αγοράς, ενώ διαθέτει περισσότερα καταστήματα από το Loblaw (1.334 καταστήματα).

Παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων και ποτών

Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μεταποιητικό κλάδο της χώρας και απασχολεί πάνω από 300.000 εργαζόμενους. Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες καναδικές εταιρείες τροφίμων επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους, τη διαφοροποίηση έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό των καναλιών αποθήκευσης και διανομής.

Εισαγωγές

Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα είναι φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια, γεγονός που αντανακλά τη σταδιακή μεταβολή των διατροφικών συνηθειών των Καναδών καταναλωτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις διατροφικές αλλαγές των Καναδών αποτελεί η κατανάλωση γιαουρτιού, η οποία, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ραγδαία κατά 400%!

Την τελευταία πενταετία, τα προϊόντα που διατήρησαν μια έντονη ανοδική τάση είναι το κρασί, το γιαούρτι (αποκλειστικά το ελληνικό γιαούρτι), το τσάι και τα φρέσκα φρούτα. Αντίθετα υποχώρησε σημαντικά η κατανάλωση παγωτού, αναψυκτικών, ψαριών, χυμών και ελαίων.

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Αυξάνονται οι εισαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων- Οι 44 σημαντικότεροι εισαγωγείς

Καναδάς: Αυξάνεται η κατανάλωση κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη