Κανόνες για την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ξένων ειδών

Η βιοποικιλότητα στην ΕΕ αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους. Από τους χειρότερους όμως είναι η εισαγωγή φυτών και ζώων από άλλα μέρη της Ευρώπης και άλλες ηπείρους. Για τον λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη νέους κανόνες για την αντιμετώπιση αυτών των “χωροκατακτητικών ξένων ειδών”, όπως ονομάζονται επισήμως.

Η παγκοσμιοποίηση και οι εύκολες, πια, διεθνείς συγκοινωνίες έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση ειδών σε περιοχές μακριά από εκείνες από τις οποίες προέρχονται. Μερικά από αυτά τα ξένα ή μη ενδημικά είδη, όπως ονομάζονται, είναι αβλαβή. Υπάρχουν όμως άλλα που είναι καταστροφικά για την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου στον οποίο μεταφέρονται και απειλούν σοβαρά τη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα.

Θα δημιουργηθεί κατάλογος με τα είδη που εισάγονται στην ΕΕ, τα οποία θα απαγορεύεται να εισαχθούν, να μεταφερθούν, να διατίθενται στην αγορά, να προσφέρονται, να διατηρούνται και να απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Κάποια από αυτά τα είδη αποτελούν κίνδυνο και για την ανθρώπινη υγεία καθώς μπορούν να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργίες και είναι εν δυνάμει φορείς διάφορων ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός που διαδίδεται από το ασιατικό κουνούπι-τίγρη, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1979, σε μια αποστολή εμπορευμάτων από την Κίνα.

Υπολογίζεται ότι τα χωροκατακτητικά ξένα είδη  κοστίζουν στην ΕΕ τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ετησίως και το κόστος το ζημιών συνεχίζει να αυξάνεται.