Κάψουλα για τη διατροφή των αστροναυτών δημιούργησαν φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Κάψουλα για τη διατροφή των αστροναυτών δημιούργησαν φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η έλλειψη φρέσκιας τροφής στο διάστημα καθώς και το μεγάλο κόστος μεταφοράς της σε αυτό από τη Γη, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία καλούνται να λύσουν οι διαστημικές υπηρεσίες και οι διαστημικές εταιρείες τα επόμενα χρόνια.

Φοιτητές του Γεωπονικού σχεδίασαν μία κάψουλα (Space AgroBox) η οποία θα μπορεί να καλλιεργεί σε μικρό-βαρύτητα, φυτά υψηλής διατροφικής αξίας (microgreens), προτείνοντας μία εφικτή λύση στο πρόβλημα της διατροφής των αστροναυτών.

H παραγωγή φρέσκιας αλλά και υψηλής διατροφικής αξίας τροφής μέσω αυτής της κάψουλας, εν δυνάμει θα μπορούσε να επεκτείνει ανθρώπινη παραμονή στο διάστημα και να αυξήσει την διάρκεια των διαστημικών αποστολών, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τα πρώτα βήματα προς τον εποικισμό (π.χ Lunar Village).

Η ομάδα gASTROnomy, που απαρτίζεται από τους κ.κ. Αυγουστίνο Πανταζίδη, Μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής και η Μαρία Κοντογιάννη, Προπτυχιακή φοιτήτρια του ιδίου Τμήματος, συμμετείχε στον εθνικό διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών Act In Space και κατέκτησε την 3η θέση.

Η ομάδα “gASTROnomy” είναι υποψήφια για ακόμα πέντε ειδικά βραβεία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Act In Space, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα τα βραβεία είναι: AIRBUS Innovation Prize , Women Entrepreneurship Award, Space for Humanity, Be a new space Actor , ΕSA:SPACE EXPLORATION.