Βέλγιο: Κατακόρυφη μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων – Συγκέντρωση γης

Βέλγιο: Κατακόρυφη μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων – Συγκέντρωση γης

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό του βελγικού γεωργικού τομέα είναι ότι μειώνεται διαχρονικά ο αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, γεγονός που οδηγεί σε συγκέντρωση γης. Μέσα σε 30 χρόνια, η χώρα έχει χάσει περίπου το 63% των γεωργικών της εκμεταλλεύσεων. Κατά την ίδια περίοδο, η μέση επιφάνεια των γεωργικών εκμεταλλεύσεων υπερδιπλασιάστηκε.

Το εργατικό δυναμικό του γεωργικού τομέα υπέστη μια παράλληλη συρρίκνωση του όγκου του: ο τομέας απώλεσε το 45% περίπου του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνταν σε γεωργικές δραστηριότητες.

Αύξηση στην παραγωγή δημητριακών

Όσον αφορά τις διαφορετικές καλλιέργειες, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών εμφανίζουν μία σημαντική αύξηση στην παραγωγή δημητριακών, κυρίως λόγω της σταθερής αύξησης των επιφανειών που καλλιεργούνται με σπόρο καλαμποκιού. Μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάζουν τάσεις αύξησης, θα πρέπει επίσης να σημειωθούν οι καλλιέργειες χειμερινού σιταριού, χειμερινού κριθαριού, καθώς και οι καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών (κυρίως καλαμποκιού), αλλά με μικρότερη κανονικότητα. Αντιθέτως, κυρίως εξαιτίας της τάσης μείωσης των καλλιεργούμενων επιφανειών, θα πρέπει να υπογραμμισθεί η δραματική αλλά αναμενόμενη πτώση της αγρανάπαυσης. Ομοίως, οι καλλιέργειες ζαχαρότευτλων που αποτελούν σημαντική γεωργική δραστηριότητα στο Βέλγιο συνεχίζουν να μειώνονται.

Η πρώτη πεντάδα του καλαθιού φρούτων στο Βέλγιο

Ο μέσος Βέλγος καταναλώνει ετησίως λίγο κάτω από 50 κιλά νωπών φρούτων.

Το μήλο, με κατανάλωση 8,79 κιλά κατά κεφαλή αποτελεί το πλέον προτιμώμενο φρούτο. Στη 2η θέση ακολουθούν οι μπανάνες με 7,54 κιλά, από όπου εκτόπισαν τα πορτοκάλια. Στην 3η θέση ακολουθούν τα πορτοκάλια με 7,45 κιλά, ακολουθούμενα από τα μανταρίνια με 3,80 κιλά. Τα αχλάδια είναι στην 5η θέση με 3,06 κιλά κατά κεφαλή, σημειώνοντας ελαφρά πτώση το 2015, έναντι της αξιόλογης αύξησης που είχαν καταγράψει το 2014, χρονιά κατά την οποία σημαντικές ποσότητες διοχετεύθηκαν και απορροφήθηκαν από την εσωτερική αγορά του Βελγίου, εξαιτίας του επιβληθέντος από την Ρωσία εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε.

Η πρώτη πεντάδα λαχανικών

Ο μέσος Βέλγος αγόρασε το 2015, 40 κιλά φρέσκα λαχανικά.

Η τομάτα εξακολουθεί από χρόνο σε χρόνο να αποτελεί το περισσότερο προτιμώμενο λαχανικό στο Βέλγιο με 6,14 κιλά αγορών κατά κεφαλήν το 2015, με τους βολβούς καρότων να την ακολουθούν σε μικρή απόσταση (5,70 κιλά). Στην 3η θέση είναι το κρεμμύδι με 4,38 κιλά αγορών κατά κεφαλή. Οι πικραλίδες παραμένουν σταθερά στην 4η θέση με 3,15 κιλά ανά κεφαλή. Το μαρούλι και η ρόκα, με κατανάλωση 2,50 κιλά ανά κεφαλή κλείνουν την πρώτη πεντάδα.

Άλλες σημαντικές κατηγορίες νωπών λαχανικών από πλευράς κατανάλωσης είναι τα πράσα, οι πιπεριές, τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια και τα κουνουπίδια.

Λίγα τα ελληνικά φρούτα/λαχανικά στο Βέλγιο

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του γραφείου ΟΕΥ  της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο η παρουσία ελληνικών φρούτων και λαχανικών στην αγορά του Βελγίου είναι πολύ μικρή και φαίνεται «παραμελημένη» για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών.

Οι όποιες σχετικά αξιόλογες ποσότητες ελληνικών φρούτων και λαχανικών που φθάνουν στην αγορά του Βελγίου –ορισμένες από την Ολλανδία αλλά και την Γερμανία- αφορούν πολύ συγκεκριμένα προϊόντα, λ.χ. καρπούζια, σταφύλια, ακτινίδια, και φαίνεται μάλλον να συμπληρώνουν κενά στην εδώ προσφορά, παρά να αποτελούν συστηματικές εξαγωγές. Αποτέλεσμα είναι οι αλυσίδες του λιανεμπορίου να κατακλύζονται από ομοειδή προϊόντα ανταγωνιστριών μεσογειακών χωρών, κυρίως Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, αλλά και μακρινών τρίτων χωρών, κυρίως της Ν. Αμερικής, αλλά και της Ν. Αφρικής, ορισμένα από τα οποία, σε ορισμένες περιόδους του έτους, είναι εμφανώς χαμηλότερης ποιότητας από τα ελληνικά.