Η κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου από τον Αλβανό καταναλωτή

Η κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου από τον Αλβανό καταναλωτή

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOOC), η κατά κεφαλήν κατανάλωση ελιών στην Αλβανία εκτιμάται σε 10 κιλά/έτος. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 29.000 τόνους.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η κατανάλωση έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, τα τελευταία 25 έτη. Η ίδια τάση επιβεβαιώνεται και για την Αλβανία, από την Αλβανική Ένωση Παραγωγών Ελιών, η οποία αναφέρει αύξηση της παραγωγής κατά 30% τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, το 2016 αναμένεται η παραγωγή να είναι υψηλή. Η Αλβανία διαθέτει περίπου 10-11 εκατ. ελαιόδενδρα, 22 ποικιλίες και 270 καταγεγραμμένα ελαιοτριβεία. Περίπου 1,3 εκατ. ελαιόδενδρα είναι τουλάχιστον εκατό ετών.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου

Κατά την τελευταία εικοσαετία, έχουν φυτευτεί ξένες ποικιλίες, κυρίως ιταλικές και ισπανικές. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Αλβανικής Ένωσης Παραγωγών Ελιών, κα Silvana Subashi, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου, το 2016, ανήλθε σε 7,5 λίτρα, ενώ για αυτούς που καταναλώνουν αποκλειστικά ελαιόλαδο ανέρχεται σε 60 λίτρα/έτος.

Το 2016, αν και με αυξημένη παραγωγή, υστερεί στην ποιότητα, εξ’ αιτίας διαφόρων ασθενειών που έπληξαν την ελαιοκαλλιέργεια. Ωστόσο, αν και σε χαμηλές ποσότητες, ένα μέρος του αλβανικού ελαιολάδου εξάγεται, στην Ελβετία και τις ΗΠΑ.