Κατανάλωση κρέατος: Ανακοίνωση της ΕΔΟΚ για την έκθεση του ΠΟΥ

Κατανάλωση κρέατος: Ανακοίνωση της ΕΔΟΚ για την έκθεση του ΠΟΥ

Με αφορμή τη μελέτη της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) όπου τα ερυθρά κρέατα θεωρούνται ως πιθανό αίτιο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου και τη δημοσιότητα που προκλήθηκε, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Μια ομάδα 22 εμπειρογνωμόνων από 10 χώρες συνόψισε τα αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών και κατέταξε την κατανάλωση των μη επεξεργασμένων ερυθρών κρεάτων (βόειο, αιγο-πρόβειο, χοιρινό και αλογίσιο) ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο (ομάδα 2α στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας). Η ομάδα των επιστημόνων, έχοντας ως βάση περιορισμένα αποδεικτικά στοιχεία, διατύπωσε την άποψη ότι η κατανάλωση ερυθρών κρεάτων προκαλεί στον άνθρωπο καρκίνο και παρουσιάζει στατιστικές συσχετίσεις στοιχείων που υποστηρίζουν καρκινογενέσεις. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως όλα τα επεξεργασμένα κρέατα ταξινομούνται ως  καρκινογόνα για τον άνθρωπο (ομάδα 1 στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), προκαλώντας καρκίνο του παχέος εντέρου.

Στη μελέτη όμως επισημαίνεται πως η εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου επηρεάζεται επίσης από γενετικούς και  περιβαλλοντικούς παράγοντες και πως η μη ισορροπημένη δίαιτα και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα είναι παράγοντες επιδείνωσης του κινδύνου. Προτείνουν και στρατηγικές  μείωσης του κινδύνου όπως η τροποποίηση της σύνθεσης του κρέατος μέσω των ζωοτροφών ή της γενετικής βελτίωσης, η αλλαγή των μεθόδων επεξεργασίας του κρέατος καθώς και η βελτίωση της διατροφής γενικότερα.

Οι διαδικασίες αυτές δεν θα μπορούσαν να μειώσουν μόνον τον κίνδυνο της εκδήλωσης καρκίνου αλλά η εφαρμογή τους θα είναι ευεργετική και στη μείωση της παχυσαρκίας και στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για να επιτευχθούν αυτά, οι ερευνητές σημειώνουν πως πρέπει να συνεργάζονται, η βιομηχανία κρέατος και οι αρχές δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη, εάν η σχέση της κατανάλωσης ερυθρών κρεάτων με την εκδήλωση καρκίνου είναι καθοριστική, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με αυτή είναι 50.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.  Για την κατανόηση του  πραγματικού κινδύνου ο αριθμός αυτός πρέπει να συγκριθεί με το 1.000.000 νεκρούς ετησίως που αποδίδονται στο κάπνισμα, τους 600.000 στην κατανάλωση οινοπνευματωδών και στους περισσότερους από 200.000 στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος γνωρίζει στο Ελληνικό καταναλωτικό κοινό πως αναλύει επί του παρόντος όλο το υλικό της έκθεσης και τα στοιχεία που περιλαμβάνει (στοιχεία κατανάλωσης, διαδικασίες επεξεργασίας τρόποι μαγειρικής, κλπ). Είμαστε επίσης σε επαφή με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να ενημερώσουμε τους καταναλωτές σχετικά, όσο γίνεται περισσότερο έγκαιρα και έγκυρα

Τονίζουμε πάντως τη σημασία του ερυθρού και του κρέατος γενικότερα στην ισορροπημένη διατροφή μας. Το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Το κρέας και τα προϊόντα του είναι επίσης από τα λίγα τρόφιμα που μπορούν να ικανοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας και τις γευστικές απαιτήσεις του ανθρώπου.