Κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στη Γερμανία – Οι ελληνικές εξαγωγές

Κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών στη Γερμανία – Οι ελληνικές εξαγωγές

Τα ψάρια και τα θαλασσινά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους Γερμανούς λόγω κυρίως στην στροφή στην υγιεινή διατροφή. Η πλειοψηφία των καταναλωτών ψαριών στη Γερμανία είναι στο Αμβούργο, Sachsen, Σλέσβιχ-Χολστάιν, Βερολίνο, Βρανδεμβούργο και Βρέμη.

Επίσης, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την προέλευση και το είδος των αλιευτικών προϊόντων, γεγονός το οποίο επηρεάζει τις αποφάσεις κατά την αγορά τους. Ο όγκος πωλήσεων των βιολογικών ψαριών και θαλασσινών έχει σημειώσει αύξηση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός καταναλωτής προτιμά την αγορά ψαριών με τη μορφή φιλέτου. Για τον λόγο αυτό υπάρχει μεγαλύτερη προτίμηση στην κατανάλωση κατεψυγμένων φιλεταρισμένων και όχι νωπών ψαριών.

Τα 5 πρώτα ψάρια σε κατανάλωση στη γερμανική αγορά το 2013, τα οποία καλύπτουν περίπου τα 2/3 της κατανάλωσης ήταν:

– Σολωμός Αλάσκας (22,3%)

– Σολωμός (17,1%)

– Ρέγγα (16,2%)

– Τόνος (13,0%)

– Πέστροφα (5,1%)

Ελληνικές εξαγωγές

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών ιχθυρών προς την γερμανική αγορά κατά το 2013 ανήλθε σε € 26,4 εκ. παρουσιάζοντας μείωση -9,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές καλύπτουν το 0,72% των συνολικών γερμανικών εισαγωγών ιχθυηρών.

Η μείωση των ελληνικών εξαγωγών συνεχίστηκε και το 2014. Το πρώτο 9μηνο του 2014 η μείωση που καταγράφηκε ήταν -15,3% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2013.

Αντίθετα οι ελληνικές εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 7,3% ( €26,5 εκ.) το 2013 σε σχέση με το παρελθόν έτος.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ