Ανεπαρκείς προόδους και ανισότητες στην καταπολέμηση του υποσιτισμού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλαν «τις ανεπαρκείς προόδους και τις ανισότητες» στην καταπολέμηση του υποσιτισμού και ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα.

Από την πρώτη διεθνή διάσκεψη για τη διατροφή, το 1992, «έχουν επιτευχθεί σημαντικές πρόοδοι όσον αφορά την καταπολέμηση του λιμού και του υποσιτισμού, όμως αυτές ήταν ανεπαρκείς και άνισες», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του FAO Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Διατροφή (CIN2) που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη από τις 19 ως τις 21 Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 840 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, ενώ το ποσοστό του υποσιτισμού δεν έχει μειωθεί παρά κατά 17% από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σημειώνει ο FAO. Ο υποσιτισμός ευθύνεται για σχεδόν τους μισούς θανάτους παιδιών μικρότερων των 5 ετών, δηλαδή για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Παράλληλα, διάφορες μορφές υποσιτισμού συνυπάρχουν συχνά στην ίδια χώρα. Περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα των 5 ετών υποφέρουν από καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους ή χρόνιο υποσιτισμό, ενώ περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη ιχνοστοιχείων και ακόμη μισό δισεκατομμύιο είναι παχύσαρκοι. «Ένας από τους στόχους της διάσκεψης είναι να προσφέρει τις επιστημονικές βάσεις για σωστές διατροφικές πολιτικές με στόχο την προώθηση της διατροφικής ασφάλειας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Η ίδια διευκρίνισε ότι ένα από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η διάσκεψη είναι το «πώς ο οξύς υποσιτισμός και η παχυσαρκία μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια χώρα και στην ίδια κοινότητα». Ο Γκρατσιάνο ντα Σίλβα υπογράμμισε εξάλλου το αυξημένο κοινωνικό και οικονομικό κόστος του υποσιτισμού. «Εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις του υποσιτισμού ισοδυναμούν με μια απώλεια που ενδέχεται να φτάνει έως το 5% του παγκόσμιου ετήσιου εισοδήματος όσον αφορά την απώλεια παραγωγικότητας και τις δαπάνες για την υγεία. Αυτό αγγίζει περίπου τα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 2,6 τρισ. ευρώ) ή τα 500 δολάρια (368 ευρώ) κατ’ άτομο», σημείωσε ο ίδιος.

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια εξαιτίας ζητημάτων διακυβέρνησης, της αδυναμίας των θεσμικών μηχανισμών και την έλλειψη συντονισμού και παρέμβασης των ενδιαφερόμενων πλευρών, επεσήμαναν ο FAO και ο ΠΟΥ. Η διάσκεψη του Νοεμβρίου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πάπας Φραγκίσκος, αναμένεται να εγκρίνει μια πολιτική διακήρυξη και ένα πλαίσιο δράσης προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αποφάσεων που θα ληφθούν σε αυτή.