Κατασκευή τρακτέρ από αμερικανικές εταιρείες στην Κούβα

Κατασκευή τρακτέρ από αμερικανικές εταιρείες στην Κούβα

Οι κυβερνήσεις του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο έδωσαν το πράσινο φως για την ανέγερση του πρώτου αμερικανικού εργοστασίου στην Κούβα από την εποχή της επικράτησης των επαναστατών του Φιντέλ Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα στο νησί και την ανατροπή της χούντας του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα.

Πρόκειται για μια βιομηχανική μονάδα που θα κατασκευάζει τρακτέρ και άλλα βαριά γεωργικά μηχανήματα, που θα τα πωλεί σε ιδιώτες κουβανούς αγρότες. Την άδεια για να ανεγείρουν τη μονάδα εξασφάλισαν δύο επιχειρηματίες από την Πολιτεία της Αλαμπάμα, ο Χόρας Κλέμονς και ο Σαούλ Μπέρενταλ.

Η κυβέρνηση της Αβάνας καλωσόρισε το επενδυτικό πρόγραμμα από τις ΗΠΑ, που θα αναπτυχθεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη που έχει δημιουργηθεί στην Κούβα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το πρώτο τρακτέρ της αμερικανικής επιχείρησης πρόκειται να βγει από τη γραμμή παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στόχος των Κλέμον και Μπέρενταλ είναι να κατασκευάζουν περί τα 1.000 τρακτέρ ετησίως. Όπως γράφουν οι «New York Times», το κόστος της επένδυσης για την ανέγερση της βιομηχανικής μονάδας θα κυμανθεί από 5 έως 10 εκατ. δολάρια.