«Αυτά τα δέντρα ήταν τα παιδιά μου»-Καταστράφηκαν 5.000 ελαιόδεντρα σε μια νύχτα

«Αυτά τα δέντρα ήταν τα παιδιά μου»-Καταστράφηκαν 5.000 ελαιόδεντρα σε μια νύχτα

Ο τουρκικός ενεργειακός όμιλος Kolin İnşaat έσπευσε να κόψει, την περασμένη εβδομάδα, περίπου 5.000 ελαιόδεντρα έξω από χωριό κοντά στα μεσογειακά παράλια, επειδή γνώριζε, λόγω διαρροής, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφασίσει να σταματήσουν οι εργασίες για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή του ελαιώνα.

Αυτό κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης Οζγκούρ Οζέλ στην εφημερίδα Ταράφ, στις 9 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Τούρκου πολιτικού, η εταιρεία κινήθηκε γρήγορα για να κόψει τις ελιές και να προκαταλάβει τις εξελίξεις, επειδή είχε ενημερωθεί παρανόμως, από διαρροή, για την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 48 ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία έκοψε περί τα 5.000 ελαιόδεντρα στη διάρκεια της νύχτας, παρά τις προσπάθειες των κατοίκων του κοντινού χωριού να σώσουν τα δέντρα.

Ο όμιλος, μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές κοινοπραξίες της Τουρκίας, ξερίζωσε τα δέντρα στις 7 Νοεμβρίου, προκειμένου να κατασκευάσει στην περιοχή, στην δυτική επαρχία Μανίσα, εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Οι ντόπιοι περιφρουρούσαν τον ελαιώνα επί 52 ημέρες.

Συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι φρουροί ασφαλείας της εταιρείας απομάκρυναν με τη βία τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, και έκοψαν τα δέντρα.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν αργότερα ανθρώπους του χωριού να κλαίνε μπροστά στην κάμερα, και ηλικιωμένες γυναίκες να αγκαλιάζουν τις ελιές που επρόκειτο να κοπούν. «Αυτά τα δέντρα ήταν τα παιδιά μου», είπε μια 80χρονη γυναίκα.