Καταστροφικός μύκητας νεκρώνει δένδρα πλατάνου στην Ήπειρο

Καταστροφικός μύκητας νεκρώνει δένδρα πλατάνου στην Ήπειρο

Ορατό είναι το ενδεχόμενο μίας οικολογικής καταστροφής που θα αφορά τα πλατάνια στην Ήπειρο, μετά και στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα οποία αυξάνονται διαρκώς οι εστίες των δέντρων που έχουν προσβληθεί από καταστροφικό μύκητα που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους.

Συνολικά, από το 2010 έως το τέλος του 2013, στην Ήπειρο έχουν εντοπιστεί 106 εστίες προσβολής.

Έχουν ήδη εκδοθεί δασικές διατάξεις υλοτόμησης και οδηγίες καθορισμού εστιακών ζωνών και ζωνών ασφαλείας.

Να σημειωθεί πως οι δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε συνεργασία με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με συνεχείς ελέγχους παρακολουθούν την εξέλιξη της νόσου και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε πληροφορία προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του έλκους και σε άλλες περιοχές.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως. Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ το 2010 η ασθένεια διαπιστώθηκε και στην Ήπειρο και το 2011 στη Θεσσαλία.

Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου στην Ελλάδα είναι ο άνθρωπος, με μηχανήματα εκσκαφής και εργαλεία κοπής κλάδων. Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί να διαδοθεί ταχύτατα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή.

Διαβάστε πως γίνεται η απολύμανση εργαλείων και μηχανημάτων εδώ.