Τα καυτά αφεψήματα πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου

Τα καυτά αφεψήματα πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου

Η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων, όπως καφές και τσάι, προκαλεί πιθανόν καρκίνο του οισοφάγου, αποφαίνεται επιτροπή 23 ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά την επαναξιολόγηση διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων από 1.000 κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και ζώα.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση καυτών αφεψημάτων είναι πιθανή αιτία καρκίνου του οισοφάγου και ότι η θερμοκρασία δείχνει να είναι η αιτία παρά τα ίδια τα αφεψήματα», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC).

Μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου το τσάι ή το ματέ (είδος ροφήματος) καταναλώνονται κατά παράδοση πολύ ζεστά (σε σχεδόν 70 βαθμούς Κελσίου), έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου αυξάνεται με τη θερμοκρασία στην οποία καταναλώνεται το αφέψημα.

«Οι θερμοκρασίες για τον καφέ και το τσάι που καταναλώνονται στις ευρωπαϊκές χώρες και τη Βόρεια Αμερική είναι κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου», εξηγεί ο δρ Ντάμα Λούμις, επιδημιολόγος του CIRC.

Έτσι ο καφές, ένα από τα αφεψήματα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, δεν θεωρείται στο εξής «ίσως καρκινογόνος», καθώς δεν προκύπτει «κανένα αποδεικτικό στοιχείο καρκινογόνου δράσης» από την κατανάλωσή του.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ