Κερδίζει έδαφος το ελαιόλαδο στην διατροφή των Ολλανδών

Κερδίζει έδαφος το ελαιόλαδο στην διατροφή των Ολλανδών

Επιμέλεια: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η διατροφή των Ολλανδών δεν περιελάμβανε ως βασικό στοιχείο της το ελαιόλαδο, καθώς ήταν πλούσια σε φυτικά λίπη και έλαια, με συνέπεια την περιορισμένη κατανάλωση ελαιολάδου. Ωστόσο, σταδιακά, οι καταναλωτικές συνήθειες των Ολλανδών άρχισαν να αλλάζουν και να προσαρμόζονται σε ένα πιο υγιεινό πρότυπο διατροφής. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ολλανδία να έχει σημειώσει σημαντική άνοδο.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς συσκευασμένου ελαιόλαδου (ιδιωτικής και μη ετικέτας) στις ολλανδικές υπεραγορές κατέχει η Ισπανία. Ενδεικτικά, στις μεγαλύτερες υπεραγορές, όπως ο Albert Heijn και ο Dirk van de Broek, τα ελαιόλαδα με την επωνυμία των υπεραγορών (ιδιωτικής ετικέτας) προέρχονται από την Ισπανία, ενώ ακολουθούν επώνυμα ελαιόλαδα, όπως το Bertolli (Uniliver) από την Ιταλία και το Carbonell από την Ισπανία.

H Ελλάδα αποτελεί τον 6ο μεγαλύτερο προμηθευτή παρθένου ελαιολάδου για την αγορά της Ολλανδίας, με 131 τόνους να έχουν εισαχθεί στην Ολλανδία από την Ελλάδα, το 2014.

Ολλανδικές εισαγωγές παρθένου ελαιολάδου από κράτη-μέλη της Ε.Ε. (σε τόνους)

754

Η αγορά

Το συσκευασμένο ελαιόλαδο, που πωλείται στις ολλανδικές υπεραγορές διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (extra vierge olijfolie) με οξύτητα < 0,9 βαθμούς.
  • Παρθένο (απαλό) ελαιόλαδο (mild/vierge olijfolie) με οξύτητα από 1 – 2 βαθμούς.
  • Ελαιόλαδο (olijfolie) με οξύτητα > 2 βαθμούς.

Οι τιμές

Η λιανική τιμή πώλησης του ελαιολάδου ποικίλει ανάλογα με τη συσκευασία και τον χώρο πώλησης. Στις μεγάλες υπεραγορές, η τιμή πώλησης του συσκευασμένου (απλού) ελαιόλαδου κυμαίνεται από 2- 3 ευρώ για τα 500 ml, ενώ αυτή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (που ενδιαφέρει και τη χώρα μας) κυμαίνεται από 2,5 έως 4 ευρώ τα 500 ml. Στα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης τροφίμων (delicatessen) η τιμή πώλησης είναι υψηλότερη, ενώ στις λαϊκές αγορές, όπου πωλείται και χύμα ελαιόλαδο είναι χαμηλότερη.

Χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς που θα ήθελαν να εξάγουν στην Ολλανδία είναι:

  • Ποιότητα
  • Συσκευασία
  • Διαδικτυακή σελίδα του προϊόντος
  • Διαφήμιση

Τα περισσότερα προϊόντα στην Ολλανδία έχουνε μια διαδικτυακή σελίδα ώστε να υπάρχουνε οι περισσότερες πληροφορίες εκεί, όπως επίσης και οι καταναλωτές να μπορέσουν να ανατρέξουν εκεί για την παραγγελία των προϊόντων. Οι on-line αγορές είναι διαδεδομένες στην χώρα της Ολλανδίας.

Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Ελληνική Πρεσβεία της Χάγης

Σχετικά άρθρα: