Κίνα: Δενδροφύτευση από 60.000 στρατιώτες

Κίνα: Δενδροφύτευση από 60.000 στρατιώτες

Η κυβέρνηση της Κίνας ανέθεσε σε 60.000 στρατιώτες να αυξήσουν τη συνολική κάλυψη των δασών της χώρας, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν το σοβαρό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το 2017, η Κίνα αποφάσισε να κλείσει το 40% των ρυπογόνων εργοστασίων της και ανακοίνωσε σχέδια για απαγόρευση των αυτοκινήτων με καύσιμα ντίζελ, καθώς και άλλα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τώρα, προχωρά σε ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο, για τη φύτευση δέντρων σε έκταση 84.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σήμερα, η Κίνα διαθέτει περίπου 515 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης. Μέσα στο 2018, η χώρα ελπίζει να αυξήσει τη συνολική δασική κάλυψη από 21% σε 23% της επικράτειάς της, και ανέθεσε σε περίπου 60.000 στρατιώτες να χειριστούν το έργο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Ένα σύνταγμα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, καθώς και ομάδες της αστυνομικής δύναμης της χώρας, έχουν αποσπαστεί από τις θέσεις τους στα βόρεια σύνορα για την ολοκλήρωση του έργου.

Σύμφωνα με τον Ζανγκ Τζιανλόνγκ, επικεφαλής της κρατικής δασικής διοίκησης της Κίνας, η συνολική κάλυψη των δασών μπορεί να φτάσει το 26% σε λιγότερο από δύο δεκαετίες.

Τα περισσότερα από τα στρατεύματα έχουν αποσταλεί στην βιομηχανική επαρχία Χεμπέι κοντά στο Πεκίνο, έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες του προβλήματος νέφους της χώρας. Η επαρχία έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη δασική της κάλυψη στο 35% μέχρι το 2020.

Παρά το θετικό χαρακτήρα της κίνησης, είναι δύσκολο τα επιπλέον δέντρα να λύσουν το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η δασική κάλυψη της Κίνας είναι ήδη 21% και η χώρα εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική ποσότητα νέφους. Ωστόσο, μαζί με άλλες προσπάθειες όπως η απαγόρευση των αυτοκινήτων ντίζελ και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θεωρείται πιθανό να υπάρξει βελτίωση στην ποιότητα του αέρα της χώρας.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ