Κίνα: Δυσκολίες ανάκαμψης της αγοράς οίνου

Κίνα: Δυσκολίες ανάκαμψης της αγοράς οίνου

Η κατανάλωση κρασιού από τους Κινέζους δυσκολεύεται να ανακάμψει και οι τελευταίες ανεπίσημες εκτιμήσεις των εισαγόμενων όγκων δείχνουν πτώση, με στοιχεία vertigo.

Ανώτερος αξιωματούχος του επίσημου ρυθμιστικού φορέα ποτών στην Κίνα προειδοποιεί ότι το 2020 θα είναι η «πιο δύσκολη χρονιά» των τελευταίων δέκα ετών για τον κινεζικό αμπελοοινικό τομέα. Πρόκειται για την πιο σοβαρή προειδοποίηση μέχρι στιγμής από έναν Κινέζο αξιωματούχο.

Στην Κίνα, τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν ξαναρχίσει να λειτουργούν, αλλά οι πωλήσεις κρασιού ανακάμπτουν αργά. Ο λόγος: η κατανάλωση κρασιού στην Κίνα προέρχεται κυρίως από επαγγελματικά δείπνα και άλλα συμπόσια, τα οποία δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο επίπεδό τους πριν από την επιδημία.

Παρόλο που δεν έχουν δημοσιευτεί επίσημα στοιχεία, κινέζος αναλυτής  δήλωσε ότι τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν ότι οι εισαγωγές κρασιού στην Κίνα μειώθηκαν κατά 47,8% σε όγκο στα 29,15 εκατ. λίτρα, ενώ η αξία μειώθηκε κατά 48,5% στα 123,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Σύμφωνα με κινεζική δημοσίευση του WBO που αφορά τα ποτά, αυτή η σημαντική μείωση θα μπορούσε να εξηγηθεί από την αύξηση του διεθνούς κόστους αποστολής και την ακύρωση παραγγελιών στις κύριες χώρες παραγωγής στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας κοροναϊού αλλά και εξαιτίας του αυξημένου προβλήματος ταμειακών ροών μεταξύ εμπόρων στην ηπειρωτική Κίνα. Οι έμποροι που συμμετείχαν σε συνέντευξη στο WBO εκτιμούν ότι οι κινέζικες εισαγωγές θα επαναληφθούν από τον Ιούνιο και μετά.

Με πληροφορίες από ΚΕΟΣΟΕ