Κίνα: Επιβράδυνση των εξαγωγών οίνου. Που οφείλεται;

Οι εξαγωγές οίνων προς την Κίνα έχουν επιβραδυνθεί και πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν το σοβαρό αντίπαλο της κινέζικης παραγωγής.

Αν υπάρχει ένα κοινό θέμα για όλους τους εξαγωγείς κρασιών και των οινοπνευματωδών ποτών είναι το εξής: η μείωση της κινεζικής κατανάλωσης είναι βιώσιμη;

H επιβράδυνση στις πωλήσεις συνδέεται με την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία ηθικοποιεί τη δημόσια ζωή, ζητώντας μείωση των δώρων όπου είναι παρόντες κυβερνητικοί υπάλληλοι . Αυτή η αλλαγή έχει επηρεάσει όλα τα αλκοολούχα ποτά υψηλής γκάμας, ουίσκι και κονιάκ, βάζοντας ένα τέλος στην ανάπτυξη πωλήσεων αποσταγμάτων προς την Άπω Ανατολή.

Αν και αυτή η ξαφνική αλλαγή προς παραδειγματισμό στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας, η κινεζική αγορά παραμένει πολλά υποσχόμενη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ιδιωτική κατανάλωση που συνεχίζει να αυξάνεται, με την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης ( υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους).

Οι εξαγωγές οίνων προς την Κίνα έχουν επιβραδυνθεί επίσης και πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν το σοβαρό αντίπαλο της κινέζικης παραγωγής.

Ήδη η κινέζικη Ningxia King Winery (7η στην κατάταξηόσον αφορά το μερίδιο αγοράς) που παράγει χύμα και εμφιαλωμένο οίνο της τάξης των 18,2 εκ. φιαλών, φιλοδοξεί να τριπλασιάσει την παραγωγή της.

Στόχος της Ningxia αποτελεί η αναρρίχησή της στην premium αγορά της Κίνας, με τους αρδευόμενους αμπελώνες της στην έρημο του Gobi να παράγουν τις «κλασσικές» ποικιλίες Cabernet, Merlot, Chardonnay, Riesling καθώς επίσης και την κύρια κινέζικη ποικιλία, Cabernet gernischt.