Κίνα: Μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ένα ταμείο με αποθεματικό 1,2 δισ. ευρώ και στόχο την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  καθώς θα ανταμείβει τις εταιρείες εκείνες που υιοθετούν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση της Κίνας.

Οι κινεζικές αρχές έχουν εκδώσει πολλές διαταγές και έχουν καταρτίσει αλλεπάλληλες πολιτικές για να υπάρξει απορρύπανση της χώρας, ενώ έχουν επενδύσει σε διάφορα σχέδια για την καταπολέμηση της μόλυνσης και έχουν επιτρέψει στα δικαστήρια να επιβάλλουν ακόμη και τη θανατική ποινή στις πιο σοβαρές υποθέσεις μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Όμως η επιβολή των κανόνων που έχει υπαγορεύσει το Πεκίνο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανομοιόμορφη σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι αρχές συχνά αρκούνται να εισπράττουν τους φόρους που καταβάλλουν οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, εξήγγειλε ότι η κεντρική κυβέρνηση θα δημιουργήσει το ταμείο με διαθέσιμα 10 δισεκ. γιούαν που θα παρέχει χρηματοδοτικά κίνητρα σε αντικατάσταση των κρατικών ενισχύσεων με στόχο «την καταπολέμηση της μόλυνσης σε περιοχές-κλειδιά», όπως ανέφερε ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει ότι ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης η οποία κάνει τους κατοίκους πολλών πόλεων, ιδίως του Πεκίνου και της Σαγκάης, να ασφυκτιούν.

Εν τω μεταξύ στην κυβερνητική ανακοίνωση τονίζεται η ανάγκη προώθησης πρωτοβουλιών για αποτελεσματικότερη ενεργειακή διαχείριση και καθαρή ενέργεια, βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων για τα οχήματα, ενώ γίνεται λόγο και για πιέσεις προκειμένου να αποσυρθεί πεπαλαιωμένος εξοπλισμός ή ακόμα και να διακόψουν την λειτουργία τους τα πιο ρυπογόνα παλιά εργοστάσια.

Ακόμη, η κυβέρνηση επιδιώκει να «τελειοποιήσει» τον εποπτικό ρόλο των υπηρεσιών περιβαλλοντικής προστασίας και να «τυποποιήσει» την δημοσίευση πληροφόρησης σχετικά με την ρύπανση.

ΑΜΠΕ