Κινεζικό πουρνάρι 1.300 ετών ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Κινεζικό πουρνάρι 1.300 ετών ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως ένα δέντρο του είδους Taxus chinensis στο Εθνικό Πάρκο Σουνγκχουανγκσάν στην επαρχία Χουνάν της κεντρικής Κίνας εκτιμάται πως έχει ηλικία 1.300 ετών. Ξεπερνά τα 35 μέτρα ύψος και 2 μέτρα σε διάμετρο, ενώ βρέθηκαν και δύο υπόδενδρα του ίδιου είδους τα οποία πιστεύεται ότι έχουν επίσης μεγαλύτερη ηλικία από 1.000 έτη.

Το είδος Taxus chinensis θεωρείται πως υπάρχει εδώ και περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Το δέντρο παράγει ελάχιστο αριθμό σπόρων και ευδοκιμεί μόνο σε θερμό και υγρό περιβάλλον.

Το αποκαλούμενο κινεζικό πουρνάρι, είναι ένα αρχαίο δέντρο που πιστεύεται ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, με συνέπεια ο πληθυσμός του να έχει σημειώσει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Τη δεκαετία του 1990, ο φλοιός και τα φύλλα του δέντρου ανακαλύφθηκε ότι περιέχουν ταξόλη, η οποία έχει αποτελεσματικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, ο πληθυσμός του δέντρου μειώθηκε κατά περισσότερο από 50 %.

«Η ανθρώπινη εκμετάλλευση έχει μειώσει τον πληθυσμό του δέντρου σε πολλές περιοχές της Κίνας, αν και το είδος εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο», αναφέρει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία περιλαμβάνει το Taxus chinensis στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.

Μπορεί επίσης να βρεθεί στο Βιετνάμ, όπου βρίσκεται σε απότομες πλαγιές και κορυφογραμμές σε τροπικά και υποτροπικά δάση. Στο Βιετνάμ, το δέντρο χρησιμοποιείται επίσης σε κατασκευές άρδευσης για ορυζώνες.