Η Κίνα διαθέτει 580.000 εκτάρια αμπελώνων, εκ των οποίων το 20% παράγει σταφύλια οινοποιείας. Η κινεζική εγχώρια κατανάλωση οίνου αυξάνεται...

Όλο και περισσότεροι Κινέζοι ανακαλύπτουν την κατανάλωση οίνου

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, F. Castellucci, ανέφερε σχετικά με την εξέλιξη της Κίνας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του κρασιού: «Η Κίνα γίνεται μια σημαντική αγορά και από την άλλη εξελίσσεται σε μια σημαντική παραγωγό χώρα με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά κρασιά να υποστούν ισχυρό ανταγωνισμό.»

Και οι δύο προβλέψεις είναι πραγματικές! Η Κίνα είναι μια μεγάλη αγορά, και θα γίνει μεγαλύτερη, επειδή όλο και περισσότεροι Κινέζοι ανακαλύπτουν την κατανάλωση οίνου, κυρίως ως εναλλακτική λύση έναντι τοπικών ποτών. Η Κίνα διαθέτει 580.000 εκτάρια αμπελώνων, εκ των οποίων το 20% παράγει σταφύλια οινοποιείας (τα υπόλοιπα είναι τα επιτραπέζια σταφύλια). Η κινεζική εγχώρια κατανάλωση οίνου αυξάνεται περισσότερο από εκείνη των εισαγόμενων οίνων.

Αλλοδαποί τεχνικοί έσπευσαν να βοηθήσουν, ενώ την ίδια στιγμή, οι Κινέζοι αγοράζουν οινοποιεία στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγοράς γαλλικών Chateaux. Έχουμε λοιπόν γαλλικά κρασιά που καταναλώνουν οι Κινέζοι, που όμως ανήκουν σε Κινέζους. Αυτό δεν είναι μια παράλληλη αγορά, αλλά ένας προνομιακός δίαυλος, αυτών των γαλλικών προϊόντων, που παράγονται με κινέζικα κεφάλαια στη Γαλλία και φτάνουν άμεσα στην κινεζική αγορά.