Κινητοποίηση γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής

Κινητοποίηση γαλλικών επιχειρηματικών ομίλων για την καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής

Περίπου 50 γαλλικές επιχειρήσεις κολοσσοί ανακοίνωσαν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία 39 άλλων επιχειρήσεων που είχε ξεκινήσει το 2015, με στόχο την μείωση των ρύπων που εκπέμπουν και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μεγάλοι όμιλοι όπως οι Air Liquide, Alstom, Bouygues, LVMH, RATP, Renault (PSA), ήρθαν να προστεθούν στις Solvay, Schneider Electric, Accor, Total, Sanofi και L’Oreal, οι οποίες ήδη από το 2015 είχαν δεσμευθεί στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εταιρείες αυτές αντιπροσωπεύουν συνολικά 6 εκ. θέσεις εργασίας και παγκόσμιο κύκλο εργασιών ύψους 1.500 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο περιλαμβάνει τις αναλυτικές δεσμεύσεις και τη συνεισφορά της κάθε εταιρείας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία συνίσταται είτε σε καθαυτή μείωση των εκπομπών ρύπων είτε σε υιοθέτηση εσωτερικής τιμής για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 320 δισ. ευρώ πρέπει να διατεθούν για τη χρηματοδότηση, την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία από το 2016 έως το 2020 για να επιτευχθεί η μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στο ίδιο πνεύμα, η εταιρεία ηλεκτρισμού της Γαλλίας Electricité de France (EDF) ανακοίνωσε το “ηλιακό σχέδιό” της για την ανάπτυξη νέων μονάδων φωτοβολταϊκών στη Γαλλία εγκατεστημένης ισχύος 30 GW μεταξύ του 2020 και του 2035, που θα την καταστήσουν ηγέτιδα στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Jean-Bernard Lévy, το έργο αυτό συνεπάγεται συνολική επένδυση ύψους 25 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από την ίδια την εταιρεία αλλά και από τους εταίρους της, ενώ προκειμένου να παραχθεί ισχύς τέτοιου μεγέθους, η EDF θα χρειαστεί 25.000 έως 30.000 εκτάρια γης, που ισοδυναμεί με 40.000 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ένας ακόμη ενεργειακός κολοσσός, η εταιρεία μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου ENGIE ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επενδύσει 1 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης στη Γαλλία και ιδιαίτερα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.