Κήπος των Εποχών: Ένα αγροτικό τοπίο μέσα στην πόλη

Νέα όψη αποκτά ο Κήπος των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, που θα μετατραπεί σε φυσικό λιβάδι με άγρια βλάστηση (λειμώνας), ενόψει της εαρινής περιόδου.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης υιοθέτησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα μοντέλο που λειτουργεί σε πολλές σύγχρονες μεγαλουπόλεις, με τη δημιουργία ξεχωριστών αστικών πάρκων και που αποτυπώθηκε στη μελέτη ανάπλασης της Νέας Παραλίας.

Στον Κήπο των Εποχών φυτεύτηκαν ήδη αγριολούλουδα, ανθεκτικά ξηρόφυτα, αρωματικά βότανα και άλλα σπάνια ενδημικά φυτά. Σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, ο λειμώνας θα πρέπει να συντηρείται ακολουθώντας τον κύκλο βλάστησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στη λιγότερο τακτική και αυστηρή κλάδευση των φυτών, όπως αυτή εφαρμόζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης στα υπόλοιπα πάρκα και κήπους της δικαιοδοσίας του.

«Μέσα στην πυκνότητα και την εντατική χρήση του πολεοδομικού ιστού, με την έλλειψη του φυσικού τοπίου, οι πόλεις αναζητούν σήμερα οάσεις και διεξόδους σε χώρους χαμηλής έντασης, περιπάτου, παιχνιδιού, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε ότι «ένας τέτοιος χώρος είναι και ο Κήπος των Εποχών, που προσθέτει στο αστικό τοπίο μια νότα ελληνικού αγροτικού και δασικού τοπίου.

Διαβάστε επίσης:

Μάθημα Κηποτεχνία και Αρχιτεκτονική Κήπων στην Ελληνική Γεωργία

Μάθημα Φυτεμένα Δώματα και Κάθετες Φυτεύσεις στην Ελληνική Γεωργία