Κηπουροί ρομπότ για διαστημικούς σταθμούς

Κηπουροί ρομπότ για διαστημικούς σταθμούς

Τεχνολογία για ρομπότ τα οποία θα εργάζονται σε σταθμούς και σκάφη στο βαθύ Διάστημα, φροντίζοντας κήπους και καλλιεργώντας λαχανικά για τους αστροναύτες αναπτύσσουν φοιτητές του University of Colorado Boulder.

Καθώς οι αστροναύτες ταξιδεύουν σε όλο και πιο μακρινούς προορισμούς, θα εντείνεται όλο και περισσότερο η ανάγκη τα περιβάλλοντα στα οποία διαμένουν (σκάφη, σταθμοί) να είναι όλο και πιο αυτάρκη- κάτι που περιλαμβάνει την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτά που αναπτύσσουν αυτοί και άλλοι φοιτητές και να τα χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές» αναφέρει η Τρέισι Γκιλ, technology strategy manager στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Οι φοιτητές επέδειξαν τη δουλειά τους στις 23 Ιουνίου στο Space Station Processing Facility του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι. Στο επίκεντρό της βρίσκεται το DROΡPS (Distributed Remotely Operated Plant Production System). Πρόκειται για ένα concept με σκοπό την παραγωγή βρώσιμων φυτών σε μακρόχρονες διαστημικές αποστολές- όπως, για παράδειγμα, προς τον Άρη.

Όπως εξηγεί η Χέδερ Χάβα μέλος της ομάδας, στόχος είναι να αναλάβουν τα ρομπότ τις πιο μονότονες εργασίες, απαλλάσσοντας από αυτές τους αστροναύτες. «Η προσέγγιση ʽPlants Anywhereʼ είναι σχεδιασμένη για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του φόρτου εργασίας των αστροναυτών. Αυτό θα τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν σε πιο σημαντικές εργασίες».

Διαβάστε επίσης:

Η ενασχόληση με τον κήπο χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής

Ο Εθνικός μας Κήπος: Ένα μεγαλείο στη σκιά της άγνοιας και της εγκατάλειψης