Κλειστά οινοποιεία και μάχη για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Κλειστά οινοποιεία και μάχη για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί

Προσφυγή στο ΣτΕ, πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων την προσεχή Δευτέρα και ευρείες συσκέψεις  σε 9 μεγάλες αμπελουργικές περιοχές δίνουν το “στίγμα” της νέας φάσης στην οποία περνά ο αγώνας του κλάδου για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.

Συγκεκριμένα :

Κατατέθηκε την προηγούμενη Τρίτη 19/1 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής του νόμου που προβλέπει τον ΕΦΚ στο κρασί από την ΕΔΟΑΟ, την ΚΕΟΣΟΕ και τον ΣΕΟ.

Στο δικόγραφο της αίτησης ακύρωσης του νόμου περιλαμβάνονται δεκατρείς λόγοι τους οποίους ο αμπελοοινικός κλάδος επικαλείται για την ακύρωση του νόμου, ενώ στην αίτηση αναστολής αναλύονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις που η εφαρμογή του νόμου αναστέλλει την επιχειρηματική λειτουργία των οινοποιείων.

Μέχρι αύριο αναμένεται να οριστεί από το Δικαστήριο πότε θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης, ενώ για την αίτηση αναστολής πιθανόν την ίδια ημέρα να υπάρξει μια πρώτη ένδειξη για μερική αναστολή, μέχρι τη συζήτησή της.

Κλειστά τα οινοποιεία

Τη Δευτέρα (25/1) τα εκατοντάδες οινοποιεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, με αναρτημένες μαύρες σημαίες στις εισόδους τους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υπερσύγχρονες επιχειρήσεις όπως τα οινοποιεία, ταυτόσημες με την ύπαρξη και την ανάδειξη του κρασιού, ενός εκ των βασικών ελληνικών προϊόντων με μοναδική ιστορική διαδρομή και συμβολή στην Οικονομία, εξαναγκάζονται ουσιαστικά, από μια παράλογη και άδικη απόφαση της Πολιτείας, να προβούν σε μια τέτοια δραματική διαμαρτυρία.