Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι κλέφτες μπαίνουν με αγροτικά στα χωράφια...

Κλέβουν τους παραγωγούς-Δηλητηριάζουν τους καταναλωτές

Εισβάλλουν σαν τους … ποντικούς στα χωράφια, και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας «ξεγυμνώνουν» τα δέντρα από τους καρπούς τους. Την επόμενη μέρα τα πωλούν στις λαϊκές αγορές, ακόμη κι αν αυτά είναι φρεσκοραντισμένα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Οι κλέφτες, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, «αισχροκερδούν με τα προϊόντα ανθρώπων που κοπιάζουν για να τα καλλιεργήσουν» καταγγέλλει ο παραγωγός από το νομό Ημαθίας Κώστας Λιολιόπουλος. Συνεχίζει δηλώνοντας πως το φαινόμενο της κλοπής φρούτων βρίσκεται σε έξαρση την τελευταία πενταετία.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «δεν πρόκειται για πεινασμένους συμπολίτες μας – ελέω κρίσης – αλλά για επιτήδειους» που δεν διστάζουν να κλέψουν τα φρούτα ακόμη κι αν έχουν ραντιστεί μόλις την προηγούμενη μέρα. «Αν το χωράφι, όμως, είναι ραντισμένο, θέλει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να απορροφηθούν πλήρως τα υπολείμματα των φαρμάκων» λένε παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ίδιους, «ακόμη και να πλένουν οι νοικοκυρές τα φρούτα ή τα λαχανικά, αυτό δεν αρκεί σε μια τέτοια περίπτωση».

Με την πρακτική τους αυτή, οι επιτήδειοι «περιορίζουν το ήδη μειωμένο εισόδημα των αγροτών, δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών, θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και κλονίζουν την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει κοπιάζοντας σημαντικά με τους καταναλωτές» τονίζει ο παραγωγός από το νομό Λάρισας Αλέξανδρος Παντραλέξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φαινόμενο επεκτείνεται σε όλα τα χωριά της Λάρισας, στον Τύρναβο και σε άλλα χωριά της Βόρειας Ελλάδος. Οι αναστατωμένοι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να περιφρουρούν μόνοι τους τις περιουσίες τους, αφού η, ενημερωμένη για το γεγονός, αστυνομία δεν έχει λάβει κανένα μέτρο. Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν προσλάβει φύλακες για την περιφρούρηση των χωραφιών, τους οποίους κάθε σπίτι πληρώνει δέκα ευρώ προκειμένου να κάνουν περιπολίες από τις δέκα το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί. «Στην Κουλούρα Ημαθίας δεν είναι λίγες οι φορές που απομάκρυναν επιτήδειους κλέφτες από χωράφια, είτε με καλό είτε με άσχημο τρόπο» επισημαίνει ο κ. Λιολιόπουλος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, το δυναμικό της αστυνομίας δεν επαρκεί για να κάνει τη δουλειά».

«Κάποτε έβλεπες μια υπέροχη ροδακινιά και δίσταζες να απλώσεις το χέρι σου και να κόψεις ένα φρούτο να το φας, από ντροπή μην σε δει κάποιος και σε επιπλήξει» επισημαίνει ο παραγωγός Κωνσταντίνος Φαντσίνης από το νομό Πέλλας. «Οι εποχές – προσθέτει – άλλαξαν […] πολλοί είναι αυτοί που αρπάζουν, σήμερα, τον κόπο των άλλων για να συνεχίσουν την άνετη ζωή τους».

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι κλέφτες μπαίνουν με αγροτικά στα χωράφια και προκαλούν διάφορες ζημιές στις υποδομές, των οποίων η επιδιόρθωση κοστίζει ακριβά. «Πιάνουν δουλειά» καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μεταξύ πέντε και έξι το πρωί, αποχωρούν σαν … κύριοι.

AΠE-MΠΕ