Κλιματική Αλλαγή: Σε ισχύ η Συμφωνία των Παρισίων – Στα πράσινα το κτίριο της Βουλής

Κλιματική Αλλαγή: Σε ισχύ η Συμφωνία των Παρισίων – Στα πράσινα το κτίριο της Βουλής

Το κτήριο της Βουλής θα φωτιστεί πράσινο το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, όπως και άλλα κτήρια σε όλο τον κόσμο. Ο συμβολικός αυτός τρόπος δείχνει τη σπουδαιότητα της σημαντικής  Συμφωνίας για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.

Η Συμφωνία των Παρισίων, που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον περασμένο Οκτώβριο, αποτελεί την πρώτη παγκόσμια, νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη του Παρισιού στις 12 Δεκεμβρίου 2015, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία ήταν τουλάχιστον 55 χώρες, που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, να έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσής της.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν από κοινού την κύρωση της συμφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, επικύρωσε επίσημα τη συμφωνία στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που επικύρωσαν την συμφωνία των Παρισίων και για τον λόγο αυτό θα συμμετέχει και στην πρώτη σύνοδο των Μερών της Συμφωνίας των Παρισίων που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στο Μαρακές του Μαρόκου κατά την διάρκεια της 22ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP22 (7-18 Νοεμβρίου 2016).

Μέχρι χθες, 97 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 69,21% των παγκόσμιων εκπομπών έχουν επικυρώσει την συμφωνία των Παρισίων. Από ΕΕ, έχουν επικυρώσει εκτός από την Ελλάδα και οι: Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία.