Κοινοβουλευτική ερώτηση: Για τις ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες

Κοινοβουλευτική ερώτηση: Για τις ζημιές στις βαμβακοκαλλιέργειες

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) κ.κ. Μιχάλης Τζελέπης και Γιώργος Αρβανιτίδης σχετικά με τη διαδικασία εκτίμησης από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν προκληθεί στις βαμβακοκαλλιέργειες από τις έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας , καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

Οι συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που ορισμένες φορές συνοδεύονται και από ανεμοθύελλες  έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην βαμβακοκαλλιέργεια στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η μείωση της παραγωγής και η υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση αφού λίγο πριν τη συγκομιδή και έχοντας πληρώσει το σύνολο των καλλιεργητικών δαπανών χάνουν την παραγωγή τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως κάποιοι παραγωγοί λόγω της μείωσης της μέσης στρεμματικής απόδοσης κινδυνεύουν να μην κριθούν δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης εάν δεν υπάρξει εκτίμηση των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια συνεργασία του ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο Οργανισμών.

Με δεδομένη την πολύ μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, αφού το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχουν ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις των ζημιών;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων;