Κόντρα Ισραήλ – Ε.Ε. για την ειδική σήμανση σε φρούτα και λαχανικά

Κόντρα Ισραήλ – Ε.Ε. για την ειδική σήμανση σε φρούτα και λαχανικά

Οξυνση στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ισραήλ προκάλεσε η εντονότατη αντίδραση της Ιερουσαλήμ στην απόφαση της Ευρώπης να σηματοδοτεί εφεξής με ειδική σήμανση τα ισραηλινά προϊόντα, τα οποία έχουν παραχθεί σε εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αναφέρει ότι η Ε.Ε. υιοθέτησε «πρωτοφανή διάκριση, με πολιτικά κίνητρα».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Ε.Ε. «θα πρέπει να ντρέπεται», κατηγορώντας την Ενωση ότι τιμωρεί «την πλευρά που δέχεται επίθεση από την τρομοκρατία».

Η σήμανση θα αφορά κυρίως φρούτα και λαχανικά από την περιοχή, ενώ θα επηρεάσει ποσοστό μικρότερο του 1% των εξαγωγών του Ισραήλ προς την Ε.Ε., συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η απόφαση της Ευρώπης, που ακολούθησε μήνες κωλυσιεργίας, υπογραμμίζει τη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. για τη συνεχιζόμενη επέκταση των ισραηλινών εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη. Η Ενωση επιδιώκει τώρα να μην αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο το κράτος του Ισραήλ και τους παράνομους εποικισμούς του, εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πεισθεί η κυβέρνηση της χώρας να διακόψει την προκλητική για τους Παλαιστίνιους πολιτική.

Μόλις η σήμανση επιβληθεί, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν εάν κάποιο προϊόν έχει παραχθεί σε εβραϊκό εποικισμό. Βρετανία, Βέλγιο και Δανία εφάρμοσαν ήδη το μέτρο.

Την ικανοποίησή του για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με στόχο «τα προϊόντα των ισραηλινών αποικιακών εποικισμών» εξέφρασε, από τη Σαουδική Αραβία όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ