Τα κράτη μέλη θα αποφασίζουν για την καλλιέργεια ή όχι των ΓΤΟ

Τα κράτη μέλη θα αποφασίζουν για την καλλιέργεια ή όχι των ΓΤΟ

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν πλέον να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) έπειτα και από τη συμβιβαστική συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και η οποία στην ουσία ανοίγει το δρόμο για την καλλιέργεια ΓΤΟ στην Ευρώπη. Με καμία πλευρά ικανή να επικρατήσει από το 2010, όταν η νομοθεσία κατατέθηκε για πρώτη φορά, οι ηγέτες της ΕΕ αναζήτησαν διεξοδικά μια συμβιβαστική λύση ώστε να παραδώσουν την τελική απόφαση πίσω στις κυβερνήσεις των κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμβιβαστική συμφωνία με ψήφους 480 υπέρ έναντι 159 κατά.

Με βάση το νέο κανονισμό, μια χώρα-μέλος θα μπορεί να απαγορεύσει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της ακόμη και αν το συγκεκριμένο είδος έχει πάρει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa). Μπορεί επίσης να επικαλεστεί κοινωνικοοικονομικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους για την άρνησή της αυτή ή λόγους που σχετίζονται με τη χρήση της γεωργικής γης.

Από την άλλη, οι χώρες-μέλη που θα επιτρέπουν την καλλιέργεια ΓΤΟ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να εμποδιστεί η εξάπλωση των ειδών αυτών σε γειτονικές χώρες.

Τα γενετικά τροποποιημένα είδη καλλιεργούνται ευρέως σε χώρες της Ασίας και της Αμερικής, όμως αντιμετωπίζονται με μεγάλο σκεπτικισμό στην Ευρώπη.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα απορρίπτουν όμως υπάρχουν και ορισμένες, όπως η Βρετανία, που τάσσονται υπέρ της καλλιέργειας ΓΤΟ.

Για ορισμένα από τα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, τα τροποποιημένα τρόφιμα αποτελούν μια δυνητική απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς και την εντιμότητα και την ακεραιότητα της φημισμένης τους γεωργικής παραγωγής.

Για άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα αποτελούν μια βασική τεχνολογία που δεν μπορεί να αγνοηθεί και είναι αναγκαία για να θρέψει τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Η σημερινή ψηφοφορία στο Στρασβούργο αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα στη νομοθετική διαδικασία. Η πρόταση θα αποκτήσει ισχύ νόμου αφού υπογραφεί από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Ε.Ε., κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο Βίτενις Αντριουκάιτις, ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, χαιρέτισε την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λέγοντας: «Η συμφωνία ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις των χωρών-μελών, από το 2009, που ζητούσαν να έχουν τον τελικό λόγο για την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός τους». «Αυτή η συμφωνία θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη μέλη που επιθυμούν να περιορίσουν την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων στην επικράτειά τους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Φρεντερίκ Ρης, ο οποίος καθοδήγησε τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου.

Οι Πράσινοι καταψήφισαν την πρόταση, η οποία πάντως στηρίχθηκε από τη δεξιά, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

«Πρόκειται για ένα κακό μέτρο, διότι η ΕΕ θα γίνει σύντομα ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων καθεστώτων, όταν αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή προσέγγιση», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς.

Δυσαρεστημένη από την εξέλιξη αυτή φαίνεται να είναι η βιομηχανία των ΓΤΟ.

«Η απόφαση αυτή στέλνει ένα αρνητικό σήμα στις εταιρείες που σχεδίαζαν να επενδύσουν στην Ευρώπη», σχολίασε ο Τζεφ Ρόου, ένας εκπρόσωπος της EuropaBio η οποία εκπροσωπεί εταιρείες όπως οι Syngenta και Monsanto.

Σήμερα μόνο ένα ΓΤΟ, ο αραβόσιτος MON810 της Monsanto, καλλιεργείται σε τρεις χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία (1.100.000 στρέμματα), την Πορτογαλία (90.000 στρέμματα) και την Τσεχία (30.000 στρέμματα).

ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική