Κρέας σαλιγκαριού: Μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ψάρι!

Κρέας σαλιγκαριού: Μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ψάρι!

του Φάνη Τζαγκαράκη, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας

Το κρέας του εκτρεφόμενου σαλιγκαριού υπάρχει στην παγκόσμια αγορά σε δύο χρωματισμούς. Σε σκούρο γκρι ή μαύρο και σε ανοιχτό γκρι. Η διαφορά τους οφείλεται στην διαφορετική κατανάλωση τροφής που υφίστανται στον χώρο της εκτροφής. Το τελικό προϊόν διαφέρει σε χρώμα, γεύση και υφή.

Το κρέας του σαλιγκαριού, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (περίπου 12,8 % ) και είναι χαμηλό σε λιπαρά ( 0,8 %) και υδατάνθρακες ( 1,7 %). Τα 100 γρ. σάρκας των σαλιγκαριών περιέχουν μόνο 67 θερμίδες και, ανάλογα με το πως είναι μαγειρεμένα, συνιστώνται σε άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα.

Η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα δεν είναι αμελητέα, δεδομένου ότι το κρέας του σαλιγκαριού περιέχει χαλκό, ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο σε μεγάλες ποσότητες για τις καθημερινές ανάγκες διατροφής .

Το σαλιγκάρι μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ψάρι

Ένα οστρακοειδές είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες ( 13,4 % ), με ένα ελάχιστο ποσοστό λίπους ( 1,7 % ). Για το λόγο αυτό, το σαλιγκάρι μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ψάρι. Το κρέας του, επίσης, είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και αμινοξέα. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε θερμίδες, μια δωδεκάδα σαλιγκαριών, χωρίς την προσθήκη καρυκευμάτων παρέχει λίγο περισσότερο από 80 θερμίδες.

Το ποσοστό των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχονται στα σαλιγκάρια αποτελούν περίπου το 60 % του συνόλου, σε σύγκριση με μόλις το 5 % του συνόλου για το βόειο κρέας τα οποία, μέσω των αιμοφόρων αγγείων, προκαλούν την εκδίωξη της χοληστερόλης από το σώμα.

Το σαλιγκάρι είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία ορισμένων ασθενειών, την καταπολέμηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και για την απώλεια βάρους.