«Κρίση κράμβης» στον Καναδά λόγω σύλληψης στελέχους κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών

«Κρίση κράμβης» στον Καναδά λόγω σύλληψης στελέχους κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών

Την επέκταση του προγράμματος εγγύησης δανείων για τους αγρότες με υπερδιπλασιασμό του μέγιστου χρηματικού ποσού που διατίθεται στους μεμονωμένους παραγωγούς αποφάσισε η κυβέρνηση του Καναδά προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την λεγόμενη «canola crisis».

Η κρίση οφείλεται στο γεγονός ότι τον περασμένο Μάρτιο η Κίνα ανεκάλεσε τα δικαιώματα εξαγωγής σπόρων κράμβης δύο καναδικών εταιρειών, υποστηρίζοντας ότι τα φορτία ήταν μολυσμένα ενώ για τους ίδιους λόγους απορρίφθηκε και το φορτίο τρίτης καναδικής εταιρείας.

Από τότε έχουν απορριφθεί ή ακυρωθεί κι άλλες αποστολές φορτίων κράμβης, υποχρεώνοντας, έτσι, τους παραγωγούς να στραφούν σε άλλες αγορές και να πωλούν το εμπόρευμά τους σε χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δελτίο οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων του γραφείου Ο.Ε.Υ. η τακτική της Κίνας εκλαμβάνεται, ευρέως, ως αντίποινα, εξαιτίας της συλλήψεως, την 1η Δεκεμβρίου 2018, στελέχους του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei και κόρης του ιδρυτή της εταιρείας.

Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η Υπουργός Γεωργίας του Καναδά πρότεινε την αποστολή αξιωματούχων του Καναδικού Οργανισμού Επιθεώρησης Τροφίμων στην Κίνα, προκειμένου οι ίδιοι να διενεργήσουν ελέγχους στα καναδικά εμπορεύματα που φθάνουν στην χώρα.

Παράλληλα ο Καναδός Υπουργός Εμπορίου προγραμματίζει την υλοποίηση επιχειρηματικής αποστολής προς αναζήτηση νέων αγορών για την καναδική κράμβη.

Ωστόσο, η «κρίση της κράμβης» φαίνεται να επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα, όπως μπιζέλια, σόγια, καθώς και χοιρινό κρέας. Το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν εμπόδια, κατά την εισαγωγή των εν λόγω προϊόντων στην κινεζική αγορά.