Καθοριστικές ημέρες για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Καθοριστικές ημέρες για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Δεν συζητήθηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς το αίτημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) για τη χρηματοδότηση της εταιρείας, βάσει του business plan που έχει υποβάλει η διοίκηση της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας.

Πρόκειται για μια άκρως αρνητική εξέλιξη για την τύχη της εταιρείας η οποία χρειάζεται άμεσα κεφάλαια άνω των 10 εκατ. ευρώ για να αποζημιώσει τους παραγωγούς τεύτλων ώστε να σπείρουν για τη νέα σοδειά αλλά και για κεφάλαια κίνησης.

Μάλιστα δεν έχει διευκρινισθεί αν η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε ή ματαιώθηκε.

Η τραπεζική χρηματοδότηση ήταν η μοναδική διέξοδος στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ιστορική βιομηχανία, αφού ο βασικός της μέτοχος, ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας, είχε διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να στηρίξει την εταιρεία. Σημειώνεται πως η τράπεζα είχε θέσει αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσει σε νέα κεφαλαιακή ένεση όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων και η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες με τη διοίκηση της εταιρείας να καλείται να λάβει πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της ΕΒΖ.

Συνάντηση υπουργού με τευτλοπαραγωγούς

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η προσωρινή αναβολή της συζήτησης του αιτήματος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τη χρηματοδότηση της εταιρείας, στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε υποβάλλει η διοίκησή της, δεν διακινδυνεύει το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο και την ομαλή ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησής της.

Παράλληλα ο Υπουργός θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία τευτλοπαραγωγών την Τρίτη 15 Μαρτίου, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την εξόφληση των οφειλών και την βιωσιμότητα της καλλιέργειας και της ΕΒΖ.