Κρήτη: Χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φυτοπροστασίας στο αμπέλι το 2016

Κρήτη: Χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φυτοπροστασίας στο αμπέλι το 2016

Το 2016 ήταν μια σχετικά ομαλή καλλιεργητική περίοδος για το αμπέλι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, από άποψη φυτοπροστασίας, σύμφωνα με τεχνικό δελτίο που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Ηρακλείου.

Στις ιδιαιτερότητες της χρονιάς επισημαίνεται η έλλειψη νερού που εκδηλώθηκε με περιορισμένη βλάστηση, ξήρανση των φύλλων και μάρανση των σταφυλιών.

Αναλυτικά:

Κλιματικά στοιχεία

Κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε ήταν η ανομβρία και τα χαμηλά ύψη βροχής σε όλο το νησί με αποτέλεσμα η διαθέσιμη εδαφική υγρασία να εξαντληθεί γρήγορα. Μετά από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας, διάρκειας 7-8 μηνών ανάλογα με την περιοχή, η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου έδωσε τις πρώτες αξιόλογες βροχές.

Βλάστηση

Η έκπτυξη της βλάστησης ήταν πρώιμη (20-23 Φεβρουαρίου στη σουλτανίνα της πρώιμης παραλιακής ζώνης). Η πρωιμότητα συνεχίστηκε σε όλα τα βλαστικά στάδια μέχρι και την ωρίμαση.

ΕΧΘΡΟΙ

Αυγά Ευδεμίδας

Ευδεμίδα

Ήταν χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με εύκολη αντιμετώπιση. Χαμηλοί πληθυσμοί του εντόμου καταγράφηκαν σε όλη την περίοδο. Τέλη Μαΐου έως μέσα Ιουνίου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη δραστηριότητα.

Τζιτζικάκι

Η μετακίνηση του εντόμου στα αμπέλια ξεκίνησε νωρίς (πρώτο πενθήμερο του Απριλίου στην πρώιμη ζώνη). Η ανάσχεση της βλάστησης, λόγω της ανομβρίας, δεν ευνόησε την εξέλιξή του. Ελέγχθηκε ικανοποιητικά.

Ψευδόκοκκος

Από αρχές Μαΐου άρχισε να ανεβαίνει στη βλάστηση. Ελέγχεται ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια.

Θρίπες

Διάσπαρτα συμπτώματα από τροφικά νύγματα σε βλαστούς και σταφύλια. Περιορισμένα συμπτώματα σε σταφύλια από νύγματα ωοτοκίας του θρίπα της Καλιφόρνιας.

Μύγα Μεσογείου

Τοπικές εμφανίσεις. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακάρεα

Αυξημένη δραστηριότητα. Ευνοήθηκαν την φετινή περίοδο.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Ασθένειες του ξύλου (Φόμοψη, ίσκα, ευτυπίωση)

Δεν ευνοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες (έλλειψη βροχών την άνοιξη).

Περονόσπορος

Δεν ήταν χρονιά περονοσπόρου. Οι πρώτες προσβολές παρατηρήθηκαν στις 29 Μαρτίου (πρώιμη παραλιακή ζώνη). Ο άνομβρος Απρίλης και οι χαμηλού ύψους βροχές και δροσιές του Μαΐου δεν ευνόησαν την εξέλιξή του. Η ασθένεια πέρασε απαρατήρητη.

Ωίδιο

Η ασθένεια είχε φυσιολογική παρουσία με μια περίοδο έξαρσης από τις 10 Μαΐου έως αρχές Ιουνίου (στάδια άνθησης – καρπόδεσης).

Όξινη σήψη – Βοτρύτης

Δεν ευνοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες.