Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας και στο νομό Θεσσαλονίκης

Κρούσμα οζώδους δερματίτιδας και στο νομό Θεσσαλονίκης

Το πρώτο κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στο νομό Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε σε βουστάσιο, στον οικισμό Άνω Βρασνών, όπως δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Μίνα Μπόρη.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, η κ. Μπόρη είπε πως το κρούσμα εντοπίστηκε σε εκτροφή με 75 αγελάδες ύστερα από κτηνιατρικό έλεγχο, ενώ στην περιοχή γύρω από το βουστάσιο, αλλά και σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης άρχισαν να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς μέτρα για την ασφαλή διακίνηση γάλακτος και κρέατος.

Με δεδομένο ότι ο κτηνοτρόφος δεν ενημέρωσε την κτηνιατρική υπηρεσία για το κρούσμα, η κ. Μπόρη επισημαίνει ότι η δήλωση της νόσου είναι υποχρεωτική και υπάρχουν και αντίστοιχες κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τον κτηνοτρόφο και δεν δηλωθεί.  «Ήδη έχουν περάσει για έλεγχο από όλες τις εκτροφές οι κτηνίατροι και τώρα θα ενταθούν τα μέτρα σ’ όλο το νομό» τόνισε.

Στη μονάδα όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα θα θανατωθούν και θα ενταφιαστούν όλα τα ζώα (συνολικά 74 αγελάδες), ενώ θα εφαρμοστούν όλα τα μέτρα του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Όπως εξήγησε η κ. Μπόρη, ήδη δημιουργήθηκε η ζώνη προστασίας 3 χιλιομέτρων με ακτίνα από την εκτροφή και 20 χιλιομέτρων ζώνη επιτήρησης και μέσα σε αυτές τις ζώνες εφαρμόζονται μέτρα τόσο όσον αφορά τη διακίνηση των ζώων του γάλακτος και του κρέατος.

Συγκεκριμένα, το γάλα από τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων δίνεται για παστερίωση και κυκλοφορεί μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης, μέσα στη ζώνη επιτήρησης δεν μπορεί να σφαχτεί τίποτα για 60 μέρες από την εμφάνιση του κρούσματος και στα σφαγεία των ζωνών ό,τι σφάζεται θα κυκλοφορεί με ειδική σφραγίδα μόνο στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση αν η υποχρεωτική από τους κανονισμούς εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, αποτρέπει τους κτηνοτρόφους να δηλώσουν πιθανά κρούσματα της νόσου, η κ. Μπόνη είπε ότι πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα επιτροπή από την ΕΕ και πρότεινε να τροποποιηθεί το κομμάτι του κανονισμού που αφορά τον εμβολιασμό. Η κ. Μπόρη χαρακτήρισε τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα «πολύ σκληρά» με δεδομένο ότι πολλοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν να επαναδημιουργήσουν τις μονάδες τους σε περίπτωση μαζικής θανάτωσης των ζώων. «Η πρόταση είναι στα ζώα που έχουν εμβολιαστεί, αν μετά το χρονικό διάστημα της επώασης της νόσου που δεν θα μπορεί να τεκμηριωθεί φυσική νόσος να μην θανατώνεται το σύνολο των ζώων της εκτροφής» είπε.

Ο ιός της Οζώδους Δερματίτιδας

Το νόσημα μολύνει τα βοοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των βουβαλιών. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι ο ιός της Οζώδους Δερματίτιδας (ορότυπος 1), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Poxviridae, στο γένος Capripoxvirus. Στο γένος Capripoxvirus ανήκει και ο γνωστός μας ιός της Ευλογιάς του Προβάτου. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω αρθρόποδων, τα οποία δρουν ως μηχανικοί φορείς. Σε μικρότερη έκταση μπορεί να μεταδοθεί με άμεση επαφή και με το σάλιο των μολυσμένων ζώων, στο οποίο εκκρίνεται.

Στα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνονται: Πυρετός άνω των 41ο C, ο οποίος διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Ρινίτιδα , επιπεφυκίτιδα και υπερβολική σιελόρροια. Έντονη πτώση γαλακτοπαραγωγής. Μετά από 7-19 ημέρες από τη μόλυνση, εμφανίζονται επώδυνα οζίδια διαμέτρου 2-5 εκατοστών, τα οποία επεκτείνονται σε ολόκληρο το σώμα, ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα , το μαστό και το περίνεο. Αυτά τα οζίδια αναπτύσσονται στην επιδερμίδα και το χόριο και μπορεί αρχικά να παρουσιάζουν ορώδεις εκκρίσεις. Σε χρονικό διάστημα περίπου 2 εβδομάδων, τα οζίδια μπορεί να νεκρωθούν καταλαμβάνοντας όλο το πάχος του δέρματος. Το νόσημα εμφανίζει νοσηρότητα 5 έως 45% και θνησιμότητα έως 10%. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με ορολογικές εξετάσεις και PCR σε δείγματα αίματος και σε ξέσματα από τις αλλοιώσεις.

Σχετικά άρθρα: