Κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στην Π.Ε. Λάρισας – Συναγερμός σε ολόκληρη τη Θεσσαλία

Κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στην Π.Ε. Λάρισας – Συναγερμός σε ολόκληρη τη Θεσσαλία

Την προσοχή των κτηνοτρόφων της Μαγνησίας εφιστά η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, με αφορμή το γεγονός ότι στις 29/8/2016 επιβεβαιώθηκαν από το Εργαστήριο Ιολογικών και Ρικετσιακών νοσημάτων του Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, δύο εστίες θετικές στην Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να συνεχίζουν τους εμβολιασμούς και να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας (ψεκασμοί με εντομοαπωθητικά των ζώων, καθαρισμός των εγκαταστάσεων, δημιουργία απολυμαντικών τάφρων, μυοκτονίες και αποξήρανση λιμναζόντων υδάτων γύρω από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις).

Ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, απαγορεύονται: η έξοδος και η είσοδος βοοειδών από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, εκτροφή, πάχυνση, αναπαραγωγή), οι αγοραπωλησίες των παραπάνω ζώων για εκτροφή, πάχυνση και αναπαραγωγή, σε όλη την επικράτειά της καθώς και η έξοδος από την Περιφερειακή Ενότητα μη εδωδίμων προϊόντων των βοοειδών, καθώς και ειδών χορτονομής. Έχουν επίσης αποφασιστεί μέτρα που αφορούν α) την ζώνη προστασίας που επεκτείνεται σε 3 χλμ. και β) τη ζώνη επιτήρησης που επεκτείνεται σε ακτίνα 25 χλμ.

Όπως επισημαίνει η Π.Ε., είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί όλων των εκτροφών και να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των βοοειδών από την οζώδη δερματίτιδα. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν παραγγείλει τα απαραίτητα εμβόλια για τα βοοειδή τους, να προβούν άμεσα στην παραγγελία ερχόμενοι σε συνεννόηση με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΔΑΟΚ Μαγνησίας, ενώ όσοι τα έχουν παραγγείλει να τα παραλάβουν άμεσα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Άμεσους εμβολιασμούς συνιστά το Τμήμα Κτηνιατρικής Τρικάλων

Τον εμβολιασμό των βοοειδών του Νομού Τρικάλων επιτάσσουν τα νέα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας στον γειτονικό Νομό Λάρισας, όπως ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Τμήμα Κτηνιατρικής.

Προς διευκόλυνση όλων των Τρικαλινών παραγωγών βοοειδών, οι οποίοι διατηρούν πάνω από 50.000 ζώα στο Νομό, έχουν κινητοποιηθεί και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία Καλαμπάκας, Πύλης και Οιχαλίας, το δυναμικό των οποίων παρέχει κάθε δυνατή πληροφορία στους ιδιοκτήτες των μονάδων βοοειδών για τον εμβολιασμό κατά της οζώδους δερματίτιδας.

Εμβολιασμοί συνιστώνται και στην Καρδίτσα

Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με το Κτηνιατρικό Γραφείο της περιοχής τους προκειμένου να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός των βοοειδών τους. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:
Καρδίτσας τηλ. 24410-23980
Παλαμά τηλ. 24440-22302
Σοφάδων τηλ. 24430-22298 και
Μουζακίου τηλ. 24450-41267