Γιατί η κτηνοτροφία της Ε.Ε. εξαρτάται από τις γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές

Γιατί η κτηνοτροφία της Ε.Ε. εξαρτάται από τις γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές

Επιμέλεια: Σπήλιος Καταφυγιώτης, Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MSc

Η ΕΕ εισάγει σημαντικές ποσότητες ΓΤ ζωοτροφών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ένωση χρειάζεται περισσότερους από 36 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου σόγιας ετησίως για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου της. Ωστόσο, η ΕΕ παράγει μόνο 1,4 εκατομμύρια τόνους σόγιας ετησίως (που εκ των πραγμάτων δεν είναι ΓΤ, δεδομένου ότι δεν έχει εγκριθεί η καλλιέργεια ΓΤ σόγιας στην ΕΕ).

Ως εκ τούτου, ο κτηνοτροφικός κλάδος της Ένωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή τρίτων χωρών για τις φυτικές πρωτεΐνες του. Το 2013 η Ένωση εισήγαγε 18,5 εκατομμύρια τόνους σογιάλευρου και 13,5 εκατομμύρια τόνους σόγιας, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των αναγκών της Ένωσης για φυτικές πρωτεΐνες.

Η προέλευση των γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών

Οι εισαγωγές αυτές προέρχονται κυρίως από τρίτες χώρες στις οποίες η καλλιέργεια ΓΤΟ είναι ευρέως διαδεδομένη: το 90% προέρχεται από 4 τρίτες χώρες στις οποίες το ποσοστό της έκτασης καλλιεργούμενης σόγιας που καλύπτεται με ΓΤ σόγια είναι περίπου 90%.

Το 2013 το 43,8% προερχόταν από τη Βραζιλία, όπου το 89% των καλλιεργειών σόγιας ήταν ΓΤ — το 22,4% προερχόταν από την Αργεντινή, όπου το 100% των καλλιεργειών σόγιας ήταν ΓΤ — το 15,9% προερχόταν από τις ΗΠΑ, όπου το 93% των καλλιεργειών σόγιας ήταν ΓΤ — και το 7,3% προερχόταν από την Παραγουάη, όπου το 95% των καλλιεργειών σόγιας ήταν ΓΤ.