Κυνήγι αγριόχοιρων για την προστασία της αγροτικής οινοκομίας

Κυνήγι αγριόχοιρων για την προστασία της αγροτικής οινοκομίας

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας καταγράφεται υπερπληθυσμός αγριόχοιρων που μεταξύ άλλων προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες και παρά την αυξημένη κάρπωση κατά την κυνηγετική περίοδο δεν μειώθηκε ο πληθυσμός τους, αποφασίστηκε η ελεγχόμενη δίωξη μη δεσποζόμενων ημίαιμων χοίρων και αγριόχοιρων από ειδικά συνεργεία, που θα συσταθούν άμεσα.

Την άμεση εφαρμογή του μέτρου επιτείνει το γεγονός της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία και τις τεράστιες συνέπειες που θα προκαλέσει η είσοδος της νόσου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την απόφαση, άμεση προτεραιότητα δίνεται στη συγκρότηση συνεργείων δίωξης στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Το κυνήγι θα γίνεται σε πεδινές, ημιορεινές – γεωργικές περιοχές, από ειδικά συνεργεία ομάδων έμπειρων κυνηγών μελών των συνεργαζόμενων με το υπουργείο τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία θα επιτρέπεται η αγοραπωλησία των θηρευομένων χοίρων ενώ με αποφάσεις των Συντονιστών Διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα καθοριστεί η διαδικασία καθώς και ποσοστό, μέχρι 20% του βάρους του κρέατος, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται δωρεάν, μετά από σχετικό κτηνιατρικό έλεγχο, σε κοινωνικά παντοπωλεία και ιδρύματα της περιοχής.

Τέλος να σημειωθεί ότι απαγορεύεται αυστηρά η παροχή τροφής σε ημίαιμους χοίρους ή αγριόχοιρους στον αστικό, ημιαστικό ή περιαστικό ιστό και στις περιοχές που συγκροτήθηκαν και δρουν τα συνεργεία δίωξης.