ΥπΑΑΤ: Τα κυριότερα σημεία παρέμβασης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

ΥπΑΑΤ: Τα κυριότερα σημεία παρέμβασης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Τα κυριότερα σημεία από την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας – Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

  • Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση των νέων αγροτών, με άτοκα δάνεια, αλλά και η στήριξη των νέων επιχειρηματιών όσον αφορά την πρόσβαση στην γη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να ενθαρρύνουν την είσοδό τους στη γεωργία.
  • Στη βιολογική γεωργία θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συνέχιση της λειτουργίας μικτών αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και στις παρεκκλίσεις για τους σπόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό.
  • Η κατάργηση των ποσοστώσεων και η απελευθέρωση της παραγωγής στο γαλακτοκομικό τομέα  πρέπει να συνοδεύονται με μέτρα πρόληψης για την αστάθεια των αγορών που να περιλαμβάνουν και την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών. Διεύρυνση του Παρατηρητήριου της Αγοράς Γάλακτος ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι φορείς που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής και της τιμής του παραγωγού, με σκοπό την ανάληψη δράσεων όταν χρειαστεί.
  • Υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των προϊόντων ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί από αθέμιτο ανταγωνισμό.
  • Να συμπεριληφθούν στα έκτακτα μέτρα στήριξης για το ρωσικό εμπάργκο τα μήλα, τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια όπως και οι φράουλες, τα κηπευτικά, τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που κατά κύριο λόγο η εμπορία τους θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2015.
  • Επέκταση της επιλεξιμότητας των δαπανών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κατά δώδεκα μήνες, δηλαδή έως 31/12/2016.