Από τη Λευκάδα ξεκίνησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια του ΟΓΑ

Από τη Λευκάδα ξεκίνησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια του ΟΓΑ

Στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νέων Αγροτών συμμετείχε η Ελληνική Γεωργία με θέμα εισήγησης “Ελαιοκομία-Ελαιόλαδο-Βρώσιμη Ελιά” και εισηγητή τον κ. Σπήλιο Καταφυγιώτη.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.

Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Λευκάδα και ήδη προετοιμάζεται το δεύτερο στο Ηράκλειο της Κρήτης, με πρόθεση να καλυφθεί όλη η επικράτεια. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε πλήθος ενδιαφερομένων, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, αλλά και συνεργάτες-ανταποκριτές από Νομούς Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν -και εν συνεχεία έγιναν αντικείμενο συζήτησης και περεταίρω ανάλυσης ήταν για την Αιγοπροβατοτροφία και την παραγωγή κρέατος, για την Γαλακτοκομία και την Τυροκομία, για το έδαφος και την λίπανσή του, για το ελαιόλαδο και την βρώσιμη ελιά, για την αμπελουργία και την οινοποίηση, για την Μελισσοκομία, για τα φαρμακευτικά φυτά και για τα όσπρια. Στο τέλος του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν τα θέματα της τυποποίησης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, τα προγράμματα της Ε.Ε. καθώς και η Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι πληρωμές των επιδοτήσεων.

Συμπερασματικά ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη ημερίδα και έγινε δεκτή με πολύ θετικά σχόλια από αρκετούς αγρότες, οι οποίοι παρά το εργάσιμο της ημέρας ήρθαν να την παρακολουθήσουν.

O Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης, δήλωσε: “Με εξαιρετική επιτυχία διεξήχθη το 1ο (πιλοτικό) Ενημερωτικό και Επιμορφωτικό Σεμινάριο προς τους Νέους Αγρότες, ενώ συνεχίστηκαν τα σεμινάρια προς τους ανταποκριτές-συνεργάτες του ΟΓΑ, στο διήμερο 29 – 30 Σεπτεμβρίου στη Λευκάδα. Η συμμετοχή ήταν ενεργός και μαζική. Με πολύ ενδιαφέρον, ανταποκρίθηκαν και οι δύο ομάδες στην πρόσκληση της Διοίκησης του ΟΓΑ. Η μεγάλη συμμετοχή των ενδιαφερομένων αποδεικνύει την ορθότητα των αποφάσεων της Διοίκησης και στελεχών του Οργανισμού, όπως, πέρα από τον διοικητικό και διαχειριστικό εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΟΓΑ, υπάρξει και στενή-αποδοτική συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, που υπηρετεί ο Οργανισμός. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να καταγράψουμε σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις από μέρους των κοινωνικών εταίρων και συνεργατών μας (ασφαλισμένων, συνταξιούχων, ανταποκριτών). Όλοι τους βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσες θεωρητικά και πρακτικά τις εισηγήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών, στελεχών του Οργανισμού, αλλά και ανθρώπων της αγοράς“.

Ο κ. Βεργίνης απαντώντας σε επόμενη ερώτηση, τόνισε πως: “Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τη διεξαγωγή των σεμιναρίων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε τα προγράμματα επιμόρφωσης και ενημέρωσης για το καλό όχι μόνο των ασφαλισμένων, συνταξιούχων του Οργανισμού, αλλά και της παραγωγικής και καταναλωτικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα της νέας γενιάς των αγροτών. Μπορώ να πω συνοπτικά ότι, η Λευκάδα, η Κέρκυρα, η Αιτωλοακαρνανία και όλη η Ήπειρος επιβεβαίωσαν τις ορθές επιλογές της Διοίκησης του ΟΓΑ“.

Όπως δήλωσε ο νέος υποδιοικητής του Οργανισμού Κανέλλος Τούντας ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός. Να συμβάλει, αφενός στην εκπαίδευση των νέων αγροτών σε καινοτόμες πρακτικές και διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις των ημερών, και αφετέρου στην αύξηση των εσόδων του ΟΓΑ μέσω νέων εγγραφών.

Παράλληλα, ο ΟΓΑ, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου του, σχεδιάζει την αναζωογόνηση και ενίσχυση της Αγροτικής Εστίας, προκειμένου να παράσχει ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών στον αγροτικό πληθυσμό. Υπηρεσίες όπως, το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, η δωρεάν παροχή βιβλίων, ακόμα και η στήριξη πολύτεκνων μητέρων μέσω παροχής επιδομάτων.

Διαβάστε επίσης:

1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νέων Αγροτών