Η θανάσιμη λίμνη Natron στην Τανζανία είναι μια από τις θερμότερες και πιο αλκαλικές λίμνες του κόσμου, καθώς η θερμοκρασία του...

Λίμνη που μετατρέπει ζώα σε αγάλματα άλατος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η θανάσιμη λίμνη Natron στην Τανζανία είναι μια από τις θερμότερες και πιο αλκαλικές λίμνες του κόσμου, καθώς η θερμοκρασία του νερού μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς και το pH φτάνει το 10,5.

H λίμνη παίρνει το όνομά της από το νάτρον, ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό νάτριο με μικρές ποσότητες διττανθρακικού νατρίου, δηλαδή μαγειρικής σόδας.

Μόνο ελάχιστα είδη ψαριών και κάποια θερμόφιλα, κατακόκκινα καρκινοειδή ζουν στα αφιλόξενα νερά της λίμνης. Μεγάλοι πληθυσμοί φλαμίνγκο τρέφονται με τα κόκκινα καρκινοειδή και απορροφούν τις χρωστικές στα φτερά τους, τα οποία σταδιακά γίνονται ροζ.

Είναι όμως μια ριψοκίνδυνη ζωή, καθώς πουλιά και νυχτερίδες απασβεστώθηκαν στα φονικά νερά της. Καλυμμένα με άλατα του ασβεστίου, τα μαρμαρωμένα πτηνά μοιάζουν με μακάβρια έργα νεκρής φύσης.

«Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς πεθαίνουν. Φαίνεται ότι μπερδεύονται από την άκρως ανακλαστική επιφάνεια της λίμνης και συντρίβονται πάνω της, όπως τα πουλιά που πέφτουν σε γυάλινα παράθυρα» λέει ο φωτογράφος Nick Brandt στο περιοδικό New Scientist, ο οποίος και αποθανάτισε αυτές τις εικόνες…

Βαγγέλης Πρατικάκης – in.gr

Image3_H600xW900

Calcified Swallow

NB Swan

Lake-Natron